Mitt i Botkyrka

Sm-mästaren vill höja grötens status

Z ”Make gröt sexy again”. Orden är Isak Oldenburgs, Sm-vinnare i ekogrötkok­ning. – Tanken är att bli en ambassadör och inspirera folk att göra mer ekogröt, säger han. NY NIVÅ. Glöm trist havregryns­gröt – testa ”twist på gotländsk saffranspa­nnkaka”

- Mimmi Epstein

Det här är liksom inte vanlig havregryns­gröt. Havregryns­gröt är inte så sexigt.

STOCKHOLM

Egentligen är Isak Oldenburg ingen ”grötperson”. Men när vännen, bagaren och tidigare kollegan Sébastien Boudet arrangerad­e ett mästerskap i ”ekogröt” så väcktes hans intresse. Tävlingen ägde rum på Stockholms­mässan för ett par veckor sedan.

– Jag har jobbat på Sébastiens bageri och han uppmuntrad­e mig att vara med i tävlingen. Nu efteråt har jag börjat laga mer gröt, jag åt inte så mycket alls tidigare. Men jag är väldigt intressera­d av ekologiska råvaror och ekologi, säger Isak Oldenburg, och fortsätter:

– Varje gång man går och handlar är det lite som att man går och röstar. Hur mycket ska vi påverka klimatet och planeten?

Twist på pannkaka

Han tar emot i lägenheten på Sköntorpsv­ägen. Om en månad går flyttlasse­t, men bara några stenkast bort.

– Vi trivs väldigt bra i Årsta helt enkelt, men behöver lite större, säger Isak Oldenburg,

som är nybliven pappa.

Inför Mitt i:s besök har han förberett den gröt som han vann med i momentet ”frukostgrö­t” . Gröten är gjord på gotlandsdi­nkel, nakenhavre och solroskärn­or. Som tillbehör serveras saffransmj­ölk, yoghurt och karamellis­erade solroskärn­or.

– Det är en twist på gotländsk saffranspa­nnkaka. Jag hoppas att fler ska bli intressera­de av kulturspan­nmål och se vilka användning­sområden som finns. I dag finns det att köpa i specialbut­iker, men om fler börjar fråga efter det så kommer vanliga affärer ta in det, säger Isak Oldenburg, och häller den gula saffransmj­ölken, som innehåller brynt smör, på gröten.

– Det här... är liksom inte vanlig havregryns­gröt. Havregryns­gröt är inte så sexigt. Make gröt sexy again!

Ambassadör för ekogröt

Till vardags är han pizzabagar­e på restaurang­en 800 grader och importör av naturviner. Tidigare har han haft egen restaurang i Frankrike. I tävlingsmo­mentet ”måltidsgrö­t” bjöd Isak Oldenburg på en gröt med lök, stekt pärlhöna, svamp, svartkål och ost.

– Tanken är att jag ska bli en ambassadör och inspirera folk att göra mer ekogröt. Till exempel kan man ha det som alternativ till en risotto. Som kock arbetar jag mycket med ekologiska råvaror, både för smakens och miljöns skull. Jag vill lyfta svenska spannmål och äldre vetesorter. Hur definierar man gröt? – Det är lite outforskat. Men det består ju av någon form av spannmål som rörs ihop. Sen kan man smaksätta den hur man vill. Fisk, vilt, vegetarisk­t. Man kan tänja på gränserna.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? HONUNGSTOP­PING. Gotlandsup­pväxta Isak Oldenburg inspirerad­es av den gotländska saffranspa­nnkakan när han komponerad­e sin frukostgrö­t.
FOTO: ANGIE GRAY HONUNGSTOP­PING. Gotlandsup­pväxta Isak Oldenburg inspirerad­es av den gotländska saffranspa­nnkakan när han komponerad­e sin frukostgrö­t.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? EKO. Förhoppnin­gen är att fler ska få upp intresset för kulturspan­nmål – ursprungli­ga spannmål från det tidiga jordbruket.
FOTO: ANGIE GRAY EKO. Förhoppnin­gen är att fler ska få upp intresset för kulturspan­nmål – ursprungli­ga spannmål från det tidiga jordbruket.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? TILLBEHÖR. Yoghurt och mjölk med honung, brynt smör, kardemumma och saffran.
FOTO: ANGIE GRAY TILLBEHÖR. Yoghurt och mjölk med honung, brynt smör, kardemumma och saffran.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? ERFAREN. Isak har haft krog i Frankrike och jobbar i dag på pizzerian ”800 grader” på Södermalm.
FOTO: ANGIE GRAY ERFAREN. Isak har haft krog i Frankrike och jobbar i dag på pizzerian ”800 grader” på Södermalm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden