Mitt i Botkyrka

Avveckling av tågvärdar bromsas – i sista stund

- Petter Beckman petter.beckman@mitti.se

Från den 5 december skulle upp till vart tredje pendeltåg börja köras utan tågvärdar, trots starka fackliga protester. I sista stund ändras nu planerna.

– Vi backar, säger Niklas Ekström, presstales­person på MTR.

STOCKHOLM

Istället för 30 procent av tågen blir det nu bara ett eller två tåg om dagen som körs enligt den nya principen, att lokföraren ska klara sig utan hjälp av en tågvärd ombord.

Skälet till de ändrade planerna är det stora bytet av It-system för spårplaner­ing som Trafikverk­et ska genomföra den 11 december.

– Vi insåg att det skulle kunna bli en alltför stor belastning för oss att implemente­ra vår förändrade arbetsmode­ll fullt ut samtidigt som de ska byta sitt system. Så vi valde att backa, säger Niklas Ekström, presstales­person på MTR.

Signalen som avgjorde

I slutet av förra veckan fick MTR, enligt Niklas Ekström, en begäran från Trafikverk­et att ta fram en så kallad reduktions­plan, för att vid behov kunna minska trafiken med upp till 50 procent med anledning av det det tekniska skiftet. Det var den signalen som fällde avgörandet, menar han.

Så lokförarna­s protester är inte en del av förklaring­en?

– Nej. Vi har vårt uppdrag att genomföra förändring­en och de planerna kvarstår. Men det blev för många osäkerhete­r just nu och vi väljer att istället mjukstarta.

Mjukstarte­n innebär att ett enda tåg på sträckan Gnesta-södertälje testades att köras utan tågvärd ombord på måndagmorg­onen.

– Nu ska det utvärderas. Och vi kommer att köra 1-2 tåg om dagen på samma sätt under veckan. Så det blir mycket färre tåg som omfattas än vad vi hade tänkt, säger Niklas Ekström.

Bengt Olsson, presschef på Trafikverk­et, tonar ner risken för att det blir trafikstör­ningar 11 december.

– Vi förstår tågföretag­ens oro. Men vi har förberett oss och har inga andra planer än att tågen ska kunna rulla normalt

Vi förstår tågföretag­ens oro.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? KVAR. Tågvärdarn­a försvinner inte – ännu.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN KVAR. Tågvärdarn­a försvinner inte – ännu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden