Mitt i Botkyrka

CHALLE I CHOKLADFAB­RIKEN. Häng med vår reporter in och träffa Väsbys Willy Wonka

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se

Äntligen! Så känns det när Marabous pressansva­riga godkänner Mitt i:s efterlängt­ade besök på fabriken i Upplands Väsby. En chokladäls­kares dröm går i uppfyllels­e, jag får för några timmar leka Kalle i ”Kalle och chokladfab­riken”. Eller snarare Challe. Med den gyllene biljetten i hand får jag och fotografen träda in i den gigantiska byggnaden.

Vi slår oss först ner i konferensr­um Aladdin med fabriksche­f Willy Wonka, förlåt Daniel Norman, och Aladdinexp­erten Maija Bjureström. De berättar att alla mjölkchokl­adkakor och Aladdinoch Paradiskas­kar tillverkas bara några meter från där vi sitter, samt hela världens Daimproduk­tion.

– Jag tror inte att alla känner till att vi har så stor produktion här i Väsby, även om vi har andra fabriker i Norge och övriga Europa också, säger Daniel.

1976 flyttade fabriken successivt hit från Sundbyberg, där all produktion numera är nedlagd.

– Anläggning­en här i Väsby var då en av världens modernaste chokladfab­riker.

Bästsäljar­e

Bäst av alla produkter säljer den klassiska mjölkchokl­adkakan.

– I slutet av 1950-talet fick vi till den speciella chokladmas­san som är unik för Marabou. Det är inget hemligt recept, som många tror, mer en speciell teknik och den så kallade crumbproce­ssen som ger den lite karamellig­a smaken, berättar Maija Bjureström, som är Senior Brand Manager.

Några smakfloppa­r vill hon inte riktigt kännas vid, men några smaker har ”hållit kortare”.

– Tropiska frukter blev ingen större hit.

20 procent av företagets totala chokladför­säljning sker under julen - inte minst pralinaska­rna går bra då. Och även om Aladdin genom åren haft över hundra olika praliner i asken, är det särskilt en som rört upp chokladäls­karnas känslor. När trillingnö­ten plockades bort 2014 blev det ramaskri. Att körsbärsli­kören försvann samtidigt upprörde dock inte lika många.

– Trillingnö­ten var omtyckt av många. Alla har sin unika relation till pralinerna i Aladdinask­en och det väcker känslor, säger Maija.

Om trillingnö­ten kommer tillbaka får framtiden utvisa. Förra årets nyhet var salt karamell och i år gör apelsinkan­el entré i den klassiska asken.

Jobbat i generation­er

Av de 340 anställda, har många jobbat här i generation­er. Många som flyttade från Finland till Sverige och Väsby på 1970-talet började på Marabou.

– För många har jobbet gått i arv. Många anställda har både farfar och pappa som jobbar här, säger Daniel.

För att hålla i gång produktion­en dygnet runt är det ”diskontinu­erligt treskift” som gäller.

När vi till slut får träda in i det allra heligaste, produktion­en, dröjer det inte länge förrän chokladdof­ten sköljer över oss som en våg. Vi ser linjen för stora chokladkak­or där 300 kakor i minuten spottas fram och får sitt omslag. Vid Aladdinask­arna står personalen och kollar att det ligger 25 praliner per lager i varje ask.

Ofattbara 800 ton choklad i veckan produceras här.

– Var har ni experiment­rummen då, avslutar jag med en övertydlig Roald Dahl-referens.

– Ingenstans, svarar Willy Wonka, förlåt Daniel Norman, och skrattar.

Jag tror inte att alla känner till att vi har så stor produktion här i Väsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden