Mitt i Botkyrka

De har gett oss Mer jul i fyrtio år

JUBILERAR. Adolphson & Falk firar med turné

- Skriv inga kärlekstex­ter, skriv om teknik!

Adolphson&falk har varit en duo i mer än 50 år. De tycks varken tröttna på varandra – eller sin stora hitlåt.

Tomas Adolphson och Anders Falk möts redan i lumpen och har redan spelat ihop i mer än ett decennium när det första bananskale­t dyker upp i deras väg. På det halkar de in som husband i Kjell Alinges radioprogr­am Eldorado med 1,6 miljoner lyssnare.

– Lyssnarna fick skicka in tokiga förslag och så fick vi några dagar på oss att skriva en låt. Till exempel om en dag i en grönsaks liv, säger Tomas Adolphson.

Sedan sladdar de in i ett samarbete som gör dem till popstjärno­r under större delen av decenniet när Sveriges Radio sammanför dem med syntpionjä­ren Greg Fitzpatric­k.

– De sa: Skriv inga kärlekstex­ter, skriv något om teknik, säger Anders Falk.

– Synten var ganska ny och ansågs som något ganska fult.

Proggarna tyckte att det var hemska saker, att den snodde jobb från musiker. Vi tyckte att det här med teknik var uppfriskan­de och vi fick ett väldigt starkt koncept.

Resultatet blir den blivande succén Blinkar blå.

Konceptet är så starkt att de flesta än i dag ser dem som en syntduo.

– Anders Bagge blev jätteförvå­nad att vi inte stod bakom varsin synt och levde rövare. Och vi som inte visste vad som var bak och fram på en synt, skrockar Tomas Adolphson.

Skriver en jullåt

Några veckor senare ber Kjell Alinge dem om en jullåt till Eldorados julspecial, den 20 december 1981. Då är budgeten emellertid ansträngd och de får en halv dag i en spartansk studio på sig för att skapa musikhisto­ria.

Förra året var Mer jul den näst mest spelade svenska jullåten. På Spotify har den 42 miljoner spelningar, varav 52 000 bara den 1 december i år.

1982 föds Adolphson & Falks klassiska skiva Med rymden i blodet. Den är anledninge­n till att duon jubilerar och turnerar i år. Med sig har de flera musiker från oríginalba­ndet, däribland Greg Fitzpatric­k.

Naturligtv­is finns Mer jul på repertoare­n. Efter mer än 40 år är det lätt att tro att de är trötta på sin största hit. Men Tomas tycker att den är ”som en gammal kompis”.

– Jag brukar få rapporter, folk ringer i mitten av november och säger: Nu spelas den för första gången i år!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden