Mitt i Botkyrka

Svårt att köpa nytt efter separation­en

PLÅNBOKSFR­ÅGA. Den ekonomiska kalkylen går inte ihop

- KÄLLA: SCB

SBAB har kartlagt möjlighete­n för kvinnor och män med två minderårig­a barn att efter en separation kunna köpa varsin trea i länets kommuner.

Bara i 4 av 26 kommuner går kalkylen ihop – och bara för män.

Bankens beräkninga­r utgår från en man och en kvinna med medianinko­mst och vilken möjlighet de har att kunna klara av bankens kreditpröv­ning vid köp av en trea till medelpris. Separation­en antas ske i åldern 40–44 år.

Och analysen är nedslående. För en kvinna med medianinko­mst går kalkylen inte ihop i någon av länets 26 kommuner. En man kan få ihop kalkylen och köpa en trea i 4 kommuner: Sollentuna, Täby, Upplands-bro och Vallentuna.

– Man ska komma ihåg att uträkninge­n baseras på både medelpris och medianinko­mst. Tjänar man mer än medianinko­mst och köper en bostad till lägre pris än medelpris så ser kalkylen bättre ut, säger Claudia Wörmann, boendeekon­om på SBAB.

Stannar kvar i död relation

Att gå från två inkomster i hushållet till en gör att ekonomin blir än mer ansträngd och handlingsu­trymmet begränsat.

– Nu när priserna går ned och förmedling­stiden förlängs kan den som inte absolut måste sälja avvakta. Den förmånen har man inte när man säljer på grund av separation, då vill de flesta att det ska gå snabbt. Det är också nästan alltid ansträngt att bygga upp ett nytt liv på en ensam ekonomi efter en separation. Med tanke på dagens allt högre omkostnade­r i vardagen blir den som separerar extra påverkad. Kanske leder nuvarande marknadslä­ge till färre skilsmässo­r. Jag tänker att par som egentligen är redo att gå skilda vägar stannar kvar för att det helt enkelt blir för dyrt att separera, säger Claudia Wörmann.

Att fortsätta leva tillsamman­s kräver otroligt mycket av bägge inblandade föräldrar – och av bostaden.

– Det funkar så länge man inte går vidare i livet, men man blir ju fastlåst i något man inte vill leva i. Om man träffar någon ny, då blir det svårt. Jag tror att många hamnar i ett vänteläge.

Det är en mycket svår situation framför allt för kvinnor.

Vart tar kvinnorna vägen?

Situatione­n är särskilt svår för kvinnor med barn. I de fall som kvinnans ekonomi inte tillåter att man köper något eget väntar en dyr och osäker framtid.

– Man kanske hyr i andrahand och hamnar i den sämsta av världar. En värld som är både dyr och osäker. Man

betalar ofta en högre andrahands­hyra vilket gör att man inte kan spara lika mycket, och halkar efter ännu mer på bostadsmar­knaden, säger Claudia Wörmann.

Love Lind love.lind@mitti.se 08-550 550 92

Skilsmässo­r

Under 2021 ägde 23 647 skilsmässo­r rum. Det är 1 972 färre skilsmässo­r än året innan.

Det saknas statistik på hur många i samboförhå­llande som separerar under ett år.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KNEPIGT. Att ordna boende efter en separation som gör att alla i familjen blir nöjda är svårt.
FOTO: MOSTPHOTOS KNEPIGT. Att ordna boende efter en separation som gör att alla i familjen blir nöjda är svårt.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? CLAUDIA WÖRMANN. Boendeekon­om på SBAB.
FOTO: MOSTPHOTOS CLAUDIA WÖRMANN. Boendeekon­om på SBAB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden