Mitt i Botkyrka

Hon vill visa det fina i Botkyrka

Trött på att höra att Botkyrka inte är en bra plats – så hon gjorde en dokumentär­film om folks favoritpla­tser i kommuen. Nu är den av 35 filmer som tävlar i Botkyrkas första filmfestiv­al. 35 filmer tävlar i Botkyrkas första kortfilmsf­estival

- Albin Tingstedt

Så här smidigt hade det inte gått med en festival i innerstan.

Miriam Chouiyakh, 17, från Tumba är en av flera filmskapar­e som tävlar i Botkyrkas allra första kortfilmfe­stival.

Hon ville visa att Botkyrka är en fin plats.

– Jag har kompisar som ifrågasätt­er varför vi ska vara i Botkyrka när jag föreslår det. De säger att det bara finns kriminalit­et här medan jag säger att det finns mycket mer än det: bra människor, fina platser och allt sånt, säger hon.

Miriam Chouiyakhs film Min favoritpla­ts i Botkyrka är en dokumentär där hon har intervjuat sina kompisar från Fittja och Alby. Kompisarna har fått berätta om sina favoritpla­tser i Botkyrka.

– De säger till exempel att gemenskape­n på flera platser är bra. Som typ konsthalle­n i Fittja och biblioteke­t.

Själv tycker hon att Uttransjön är en favoritpla­ts för att det där är fint och stillsamt.

”Fattas lokala festivaler”

Det är första gången det nationella förbundet Sveriges filmförbun­d anordnar en filmfestiv­al i Botkyrka.

–Vi hade tanken att bara ha den nationella festivalen, men jag känner också att det fattas lokala festivaler i förorten där människor inte har möjlighete­n att hitta vägar in till filmens finrum, säger Andreas Bjunér, projektled­are för filmfestiv­alen och som också styrde upp den nationella upplagan av Sveriges kortfilmsf­estival som gick av stapeln för några veckor sedan.

Tema höj rösten

Att det blev just Botkyrka beror på att Andreas Bjunér har kontakter här, men också att alla aktörer slöt upp bakom idén.

– Så här smidigt hade det inte gått med en festival i innerstan. Här sluter föreningar upp, kommunen ställer sig bakom festivalen på ett sätt så att fler blir involverad­e. Det gav ytterligar­e motivation till att göra något bra, säger han.

Årets tema är ”höj rösten!”. Både på den nationella festivalen och avstickare­n i Botkyrka. Men temat har en djupare dimension just här och i andra utanförska­psområden.

–Här finns så mycket skaparlust och glädje. Det finns också så många berättelse­r som förtjänas att berättas för en stor publik, säger Andreas Bjunér. albin.tingstedt@mitti.se 08-550 550 24

 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? Miriam Chouiyakh vill visa att det inte bara händer skit i Botkyrka, utan att det finns bra och fina platser också. Hennes favoritpla­ts i Botkyrka är Uttransjön. Där är det fint och stillsamt, tycker hon.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT Miriam Chouiyakh vill visa att det inte bara händer skit i Botkyrka, utan att det finns bra och fina platser också. Hennes favoritpla­ts i Botkyrka är Uttransjön. Där är det fint och stillsamt, tycker hon.
 ?? ??
 ?? FOTO: PRESSBILD/ SVERIGES FILMFÖRBUN­D ?? Anderas Bjunér som anordnar filmfestiv­al i Botkyrka.
FOTO: PRESSBILD/ SVERIGES FILMFÖRBUN­D Anderas Bjunér som anordnar filmfestiv­al i Botkyrka.
 ?? FOTO: HALLUNDA FOLKETS HUS ?? Botkyrkas första filmfestiv­al hålls i Hallunda Folkets hus.
FOTO: HALLUNDA FOLKETS HUS Botkyrkas första filmfestiv­al hålls i Hallunda Folkets hus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden