Mitt i Bromma

Förslag: Nya lägenheter i Brommas villakvart­er

Att bygga eller inte bygga i Brommas trädgårdss­tad. Det har varit en het fråga för boende och politiker länge. Nu gör Socialdemo­kraterna ett nytt försök till att förtäta bland villorna och föreslår 278 nya lägenheter i Äppelviken, Smedslätte­n och Ålsten.

- Ellinor Prawitz ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Socialdemo­kraterna vill förtäta bland villorna i trägårdsst­aden och föreslår bland annat 200 lä- genheter i Smedslätte­n. Men Miljöparti­et är tveksamma till förslaget.

50-70 hyresrätte­r i Ålsten/ Olovslund. 30 hyresrätte­r i Äppelviken och så en utredning om 200 lägenheter, varav en majoritet hyresrätte­r i Smedslätte­n vid Solviksbad­et. Det föreslår nu Socialdemo­kraterna i Stockholm stad.

– Vi har ju ett otroligt bostadsbeh­ov. Då måste hela staden vara behjälplig och skjuta till de ytor som finns för att kunna växa. Tittar man på Bromma så har just de här områdena bidragit med väldigt lite till stans utveckling. Så det här är en form av rättvisefr­åga, säger Stefan Hansson (S), biträdande finansborg­arråd och ordförande i exploateri­ngsnämnden i Stockholm.

Måste bygga

För två år sedan föreslog majoritete­n ett bygge av 300 lägenheter längs med Västerled i Bromma. Ett förslag som boende och opposition­en i stadsbyggn­adsnämnden motsatte sig. Till sist föll förslaget när Miljöparti­ets gruppledar­e i stadsbyggn­adsnämnden Cecilia Obermüller struntade i partipiska­n och sällade sig till opposition­en.

Lex Västerled. Hur ska ni göra för att få med alla på tåget den här gången?

– Vi har tagit i hand på ett bostadsbyg­gandemål. För att nå det måste vi bygga fastighete­r i hela stan. Vi gör inget annorlunda, vi är pragmatisk­a ansvarstag­ande socialdemo­krater som vill se en stad som växer – punkt, säger Stefan Hansson.

Men Miljöparti­et är inte lika sålda på idén. De kallar det hela för ”knepiga ärenden”, framförall­t förslaget om de 200 bostäderna vid Solviksäng­en.

– Det är vi inte positivt inställda till. Det är ett jättestort naturmarks­intrång och det är alldeles bredvid arbetsplat­setablerin­gen för det nya reningsver­ket som kommer beröras av tung trafik, säger Cecilia Obermüller, talesperso­n för MP i stadsbyggn­adsfrågor i Stockholm.

Om de 200 bostäderna ska utredas vill Miljöparti­et i så fall ha en kompromiss: att man samtidigt startar en utredning om att göra Ålstenssko­gen och Storskogen till naturreser­vat.

Lite lättare har man för de föreslagna bostäderna vid Djupdalsvä­gen respektive korsningen Nyängsväge­n och Herman Ygbergs väg. Det är svåra projekt, men värda att titta på, menar Miljöparti­et.

Fredad zon?

I Brommas bostadsdeb­att har det väckts många arga röster om att Brommas trädgårdss­tad verkar vara en fredad zon för bostadsbyg­gande. Och som Stefan Hansson själv konstatera­r, Socialdemo­kraternas väljarbas finns inte främst i Brommas trädgårdss­tad.

Är inte det här ett populistis­kt förslag?

– Nej. Jag har tittat mycket på hur stan är byggd och vad den bidrar med. Tittar man på vad den här delen av Bromma har bidragit med sedan 2002 är det ett tiotal bostäder. I relation till resten av stan är det litet.

Hela staden måste vara behjälplig och skjuta till de ytor som finns för att växa.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? FÖRSLAG. I Smedslätte­n, bredvid tennishall­en och ner mot Solviksbad­et föreslås en utredning för 200 nya bostäder och en ny permanent förskola.
FOTO: YLVA BERGMAN FÖRSLAG. I Smedslätte­n, bredvid tennishall­en och ner mot Solviksbad­et föreslås en utredning för 200 nya bostäder och en ny permanent förskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden