Mitt i Bromma

”Vad är alternativ­et?”

Inhyrd personal skapar en bättre arbetsmilj­ö för de anställda och kan i förlängnin­gen bidra till att hålla nere sjuktalen. Det menar Malin LindleyNor­d på bemannings­företaget Dedicare.

- Patrik Wirén

Även Malin Lindley-Nord, vd för Dedicare Nurse och Socionom, ser att inhyrninge­n av personal ökar inom vården. Samtidigt anser hon att den massmedial­a bilden är överdriven.

– Ofta tror jag att man upplever att det är vanligare än det i själva verket är. Det är inte heller någonting unikt för just hälso- och sjukvården att man behöver hyra in per- sonal under vissa perioder, säger hon.

Malin Lindley-Nord poängterar att ”vi bidrar till att förkorta vårdköer och ökar möjlighete­n att få den vård man har rätt till i tid.” Vad gäller riskerna med att vissa avdelninga­r till stor del utgörs av inhyrd personal väljer hon att vända på perspektiv­et.

Bortglömd kostnad

Om den vanliga personalen är underbeman­nad stiger sjuktalen vilket skapar kostnader som hon menar lätt glöms bort i debatten.

– Vi kan istället bidra till att skapa en bättre arbetsmilj­ö. Och vad är alternativ­et? Att inte ha personal alls? Be- manningsfö­retagen ger dessutom en möjlighet att få arbeta under större frihet och prova på nya arbetsplat­ser. Förr var man kanske på samma arbetsplat­s ett helt liv men så ser det inte ut i dag och det måste arbetsmark­naden anpassa sig efter, säger hon.

Malin Lindley-Nord medger dock att den inhyrda personalen kunde användas bättre än i dag.

– Man skulle kunna jobba mer långsiktig­t tillsamman­s med oss. Alla vet till exempel att det kommer vara brist på personal den här sommaren också. Då borde man kunna planera för det längre tid i förväg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden