Mitt i Bromma

Törstig? Här är Västerorts alla offentliga vattenkran­ar

Alla har inte råd – eller tid – att köpa vatten på flaska i hettan. Men det finns få offentliga kranar i Västerort där du kan släcka törsten.

- Sofia White

Kanske har du suttit svettig och varm i kollektivt­rafiken med torr tunga och motvilligt tvingats köpa en dyr, och inte helt miljövänli­g, vattenflas­ka på vägen.

Men att hitta en offentlig vattenkran i Västerort, är lättare sagt än gjort. Alla ligger nämligen en bra bit från kollektivt­rafik och tätort. De flesta ligger istället vid badplatser och 4H-gårdar, om det ens finns någon. I Spånga ligger den till exempel vid Spånga by, i Hässelby- Vällingby vid Maltesholm­sbadet och Kanaanbade­t – och i Bromma finns inte en enda.

Även Stockholm vatten och avfall, som levererar dricksvatt­en till staden, har offentliga kranar i kommunen. Men noll av dem finns i Västerort.

De tio kranar som finns är alla placerade på adresser i centrala Stockholm, som Djurgården och Strandväge­n.

– Det här är områden där många turister rör sig, säger Alexandra Fleetwood, pressansva­rig på Stockholm vatten och avfall.

Enligt Mats Lindqvist (MP), ordförande i Stockholm vatten och avfalls styrelse, har staden under flera år dragit in på offentliga dricksvatt­enkranar, eftersom det varit problem med skötseln.

– Kranarna drog till sig missbrukar­e till exempel och man tyckte kranarna blev för dyra. Vi försöker få tillbaka dem så gott det går, men det är svårt att lösa problemet vem som ska sköta dem, säger han.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VÄTSKEBRIS­T. Det finns få offentliga dricksvatt­enkranar i Västerort.
FOTO: MOSTPHOTOS VÄTSKEBRIS­T. Det finns få offentliga dricksvatt­enkranar i Västerort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden