Mitt i Bromma

Självköran­de bilar rullar in

Nio av tio svenskar positiva till framtidens lösningar – behov av p-platser minskar

-

I år har totalt 3 000 svenskar svarat på frågor om framtidens städer i den så kallade Samhällsba­rometern. Undersökni­ngen visar att det finns en stor optimism kring självköran­de fordon bland svenskarna.

Hela 92 procent tror att det kommer vara ett vanligt fenomen på våra vägar år 2050.

Mest positiva är boende i Västra Götalands län, den raka motsatsen återfinns i Dalarnas län.

Nicke Rydgren, strategich­ef på Projekteng­agemang, sällar sig till gruppen positiva röster.

– Självköran­de bilar är mycket spännande då de kommer att ha stor påverkan inte bara på trafiken utan även på vår stadsmiljö och hur våra samhällen utvecklas. Listan med fördelar kan göras lång men störst effekt har nog möjlighete­n att transporte­ras när behovet uppstår utan att du behöver äga en bil. Det ökar avsevärt effektivit­eten och hållbarhet­en av våra transporte­r samtidigt som enorma ytor frigörs då självköran­de bilar aldrig står parkerade på gatan.

Grönområde­n och parker

Tre av fyra svenskar hoppas att parkerings­platser ska ersättas med grönområde­n och parker. Därefter vill man se att bostäder, urbana odlingar och torg byggs istället.

– Inte nog med att parkerings­platser kan ge fler grönområde­n och parker, om vi inte längre behöver parkera bilar längs gatorna kommer det att finnas mer plats åt cyklister och fotgängare, vilket i sin tur kan bidra till en mer gemytlig stadsmiljö, säger Nicke Rydgren.

Osäkerhet trots optimism

Just en gemytlig stadsmiljö ligger högt på önskelista­n. Det svenskarna helst inte vill se är kontor och shoppingga­llerior.

Trots att majoritete­n tror på en Västra Götalands län Jönköpings län Stockholms län Södermanla­nds län Kalmar län

Dalarnas län Västernorr­lands län Blekinge län Värmlands län Gotlands län framtid för självköran­de fordon är inte lika många övertygade att det går att lita på tekniken. Varannan svensk uppger nämligen att de inte skulle lämna sina barn i ett självköran­de fordon till skolan.

Män och kvinnor skiljer sig

Män och kvinnors inställnin­g i frågan skiljer sig dock rejält. 59 procent av männen skulle inte ha några problem med att sätta sina barn i ett förarlöst fordon.

Motsvarand­e siffra bland kvinnor är endast 39 procent.

Det är tredje året i rad som teknik- och arkitektko­ncernen Projekteng­agemang tagit fram rapporten Samhällsba­rometern som baseras på en undersökni­ng från Kantar Sifo.

 ?? FOTO: PROJEKTENG­AGEMANG/SPACESCAPE ?? FRAMTIDEN. Svenskarna tror att självköran­de fordon ska ge plats för grönska och umgänge, enligt rapporten Samhällsba­rometern från Projekteng­agemang. Nicke Rydgren är strategich­ef på Projekteng­agemang står bakom rapporten. 1. 2. 3. 4. 5. ... och här är...
FOTO: PROJEKTENG­AGEMANG/SPACESCAPE FRAMTIDEN. Svenskarna tror att självköran­de fordon ska ge plats för grönska och umgänge, enligt rapporten Samhällsba­rometern från Projekteng­agemang. Nicke Rydgren är strategich­ef på Projekteng­agemang står bakom rapporten. 1. 2. 3. 4. 5. ... och här är...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden