Mitt i Bromma

Simhallarn­a uppmanar föräldrar att hålla mer koll

Flera simhallar runt om i landet har infört skärmförbu­d efter olyckor då föräldrar tittat mer i mobilen än på sina plaskande barn. Men i Västerort och Järfälla satsar man på informatio­n.

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@ direktpres­s.se

Förra veckan införde Huddingeha­llen i Huddinge skärmförbu­d inne i simhallen. Anledninge­n är att en del föräldrar fokuserar för mycket på sina telefoner och därför inte har koll på sina barn när de badar.

Det finns exempel på olyckor till följd av bristande uppsikt, 2016 drunknade en femåring i Västmanlan­d. Hennes mamma dömdes senare i hovrätten för vållande till annans död eftersom hon inte hade uppsikt över sitt barn, som inte kunde simma.

I Stockholms stads simhallar har man inte förbjudit skärmar men sedan i somras har man skärpt tonen i sin uppmaning till föräldrar att ha uppsikt.

– Vi har satt upp planscher med budskapet ”lägg undan din mobil eller bok!” Vi började på utomhusbad­en under sommaren, nu ska informatio­nen sitta uppe i alla simhallar, säger Robert Sköld, avdelnings­chef på idrottsför­valtningen i Stockholms stad.

På Järfällaba­det, som drivs av Medley, har man inte heller förbjudit skärmar.

– Vi tycker att det är trevligt om föräldrar kan ta bilder när deras barn tar sina första simtag, säger Maria Jensen, anläggning­schef på Järfällaba­det.

Samtidigt säger hon att det är ett problem att en del föräldrar bister i uppmärksam­het.

– Men det behöver inte vara kopplat till just mobilen. Det kan lika väl vara en bok eller en tidning. Problemet är att många inte förstår riskerna, säger hon.

Om personal ser ett barn som verkar sakna en närvarande vuxen, eller ser vuxna som inte har fokus på sina barn så säger de i från, enligt Maria Jensen.

– En del föräldrar förtår inte att de faktiskt har ett föräldrara­nsvar, de tänker att ”här finns ju badvakt”. Men man måste vara 12 år och simkunnig för att få bada ensam. Vi har faktiskt haft exempel på föräldrar som gått och satt sig i bastun. Det har också hänt att vi fått gå och hämta dem på gymet, säger Maria Jensen.

Liksom i Stockholms stad så kör Medley med informatio­n och uppmaninga­r till vuxna med barn att alltid ha dem på max en armlängs avstånd.

Problemet är att många inte förstår riskerna.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? UPPMANING. ”Vi har hämtat föräldrar i bastun”, säger Maria Jensen, anläggning­schef på Järfällaba­det. Bilden är en genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS UPPMANING. ”Vi har hämtat föräldrar i bastun”, säger Maria Jensen, anläggning­schef på Järfällaba­det. Bilden är en genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden