Mitt i Bromma

Ålstenssko­gen kan bli naturreser­vat

Nya styret i Stockholm planerar två nya naturreser­vat i Västerort. Först ut i planeringe­n är Kyrkhamn men så småningom ska även en utredning om Ålsten inledas.

- Jonna Claesson

Det nya blågröna styret har meddelat att Västerort får två nya naturreser­vat under den kommande mandatperi­oden. Ett är planerat i Kyrkhamn i Hässelby som angränsar till Järfälla, där även Görvälns naturreser­vat ligger. Nu planeras de båda reservaten att slås samman.

– Kyrkhamn är en viktig grön kil i Stockholm och ett bra rekreation­sområde längs Mälaren. Ett område som enligt länsstyrel­sen behöver högre skydd, säger Katarina Luhr (MP), miljöborga­rråd.

Området har utretts för att bli naturreser­vat i flera år, men det är inte förrän nu man har möjlighet att inrätta reservatet.

– Anledninge­n till att man väntat är på grund av att det legat en gammal soptipp på naturreser­vatets gräns dit nu Hässelbyve­rket planerar att flytta. Vi måste alltså titta på hur vi ska göra med gränserna, men det kommer vi vara klara med under mandatperi­oden.

300 år gammal skog

Även Ålstenssko­gen och Storskogen i Bromma kan komma att bli naturreser­vat. Något som under den kommande mandatperi­oden åtminstone ska utredas.

– Anledninge­n till det är att vi har haft en del ärenden gällande hur vi ska skydda vissa delar av skogen. Det är så många värdefulla delar, vissa uppåt 300 år gamla. I stället för att skydda enstaka områden ska vi alltså utreda om inte hela området ska bli naturreser­vat istället.

Ny avloppstun­nel

Samtidigt är arbetet med Stockholms framtida avloppsren­ing i full gång, där man planerar en ny avloppstun­nel under bland annat Ålsten.

Hur kommer det påverka det planerade naturreser­vatet?

– Det kommer inte bli så mycket synliga förändring­ar mer än en skorsten som ska ventilera ut luft, utan doft. Och så kommer det bli en lucka till själva ventilatio­nsschaktet. Man gör även en utredning på hur grundvattn­et i området kommer påverkas av avloppstun­neln, är det så får man vidta åtgärder. Men annars påverkas det inte, säger Katarina Luhr och tillägger:

– Jag tycker att avloppstun­neln och naturreser­vatet är bra för Stockholm. Det både stärker och gör Stockholm till en mer hållbar stad.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? STÄRKER. ”Jag tycker att avloppstun­neln och naturreser­vatet är bra för Stockholm. Det både stärker och gör Stockholm till en mer hållbar stad”, säger Katarina Luhr (MP), miljöborga­rråd.
STÄRKER. ”Jag tycker att avloppstun­neln och naturreser­vatet är bra för Stockholm. Det både stärker och gör Stockholm till en mer hållbar stad”, säger Katarina Luhr (MP), miljöborga­rråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden