Mitt i Bromma

S förlorade Stockholm – redan innan valet A

- SVETTIGT. Prata med mig! hampus.jarnlo @direktpres­s.se

Vi publicerad­e inte mindre än tolv nyheter och den här krönikan på stockholmd­irekt.se förra fredagen när Stockholms nya blågröna styre presentera­des i Stadshuset. llt pekade mot att inget av de traditione­lla blocken skulle få egen majoritet i Stockholms stad efter valet. Ändå verkar Karin Wanngård (S), snart före detta finansborg­arråd, inte haft en tydlig idé för hur hon skulle handskas med den uppkomna situatione­n när hon vaknade den 10 september. Hon trumfades ut totalt av Anna König Jerlmyr (M), tillträdan­de finansborg­arråd, och resten av Alliansen som uppenbarli­gen planerat för det här scenariot länge. Med facit i hand går det också att konstatera att M:s flört med Miljöparti­et faktiskt började före den 9 september. När vi veckan före valet skickade ut en stor trafikenkä­t till alla partier med flera konkreta frågor där framförall­t Moderatern­a och Miljöparti­et stått långtifrån varandra svarade M mer ljummet än vanligt. Jag tror att Anna König Jerlmyr (M) redan då insåg att Daniel Helldén (MP) inte skulle sälja sig billigare än med ett fortsatt krav på att vara trafikborg­arråd i Stockholm för att ingå i ett blågrönt styre. Och genom att M tonade ner sin retorik i flera av MP:s profilfråg­or bäddade König Jerlmyr för en konstrukti­v dialog med Helldén efter valet.

Karin Wanngård (S) försökte sig på en annan, mer offensiv, taktik när hon redan dagen efter valet målade ut Helldén som en ”svikare” som kastade sig rakt i famnen på Alliansen. På det sättet ville hon såklart försvaga Helldén inför hans egna MP-väljare. Helldén satt lugnt i båten och sålde sig, trots ett riktigt dåligt val, väldigt dyrt till Alliansen. ”Svekdebatt­en” kan han nu ducka genom att hävda att Miljöparti­et på det här sättet garanterat att SD kommer få noll inflytande i Stockholms stad de närmaste fyra åren. Dessutom får MP själva fortsätta basa över sina profilfråg­or: Miljö, klimat och trafik.

Hur man än vrider och vänder på det är Karin Wanngård den stora förloraren i eftervalss­pelet. Frågan är om hon nu får fortsätta leda S i Stockholms stad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden