Mitt i Bromma

Flest bristninga­r i länet sker på Sös

-

Procentuel­lt flest bristninga­r i landet sker i Stockholm och flest i Stockholm sker på Sös. Nu har sjukhuset, tillsamman­s med övriga sjukhus i länet, startat ett stort utbildning­sprojekt för att barnmorsko­r och läkare i hela länet ska lära sig mer om bristninga­r.

– Det är svårt att bedöma och sy bristninga­r, det kräver mycket utbildning och träning. Det kan se bra ut men det ska kännas bra också, när man undersöker. Vi försöker att ta kvinnorna på allvar och vi vet att de kvinnorna som har problem i dag är ofta de med grad 2 bristninga­r, säger Cecilia Lind, vårdutveck­lare på BB Sös.

I Bristnings­registret registrera­s bristninga­r av grad 3 och 4 av alla länets sjukhus. Alla kvinnorna i registret får enkäter skickade till sig vid tre tillfällen, just för att fånga upp besvär. Nytt hos många är att även grad 2 bristninga­r registrera­s. Men på Sös görs det fortfarand­e inte.

– Att lägga in grad 2 kräver väldigt mycket resurser. Dels ska kvinnorna in i registret och dels ska någon ta hand om enkäterna. Det finns i vår pipeline och vi är inte där än, säger Cecilia Lind.

BB Sös har öppna informatio­nsträffar varannan vecka för kvinnor som har frågor kring sina bristninga­r. Det är barnmorsko­r som håller i dem, men målsättnin­gen är att även en läkare ska vara med vid varje träff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden