Mitt i Bromma

Ny lag: Den här sidan ska du gå på

Vänster eller höger? Nu har regeringen satt ner foten om vilka regler som gäller för fotgängare på gång- och cykelbanan. Dessutom införs fyra nya regler för cyklister.

- Per Brandt

Ska man gå på vänster eller höger sida på gemensamma gång- och cykelbanor? Den frågan har debatterat­s i åratal – och skapat många konflikter ute i trafiken.

Tidigare har det inte funnits någon regel kring detta men nu har regeringen be- stämt att det är vänster som gäller. Den nya regeln trädde i kraft måndag 15 oktober.

Men även i fortsättni­ng är det inte helt hugget i sten. I ändringen skriver regeringen att ”gående på en gemensam gång- och cykelbana ska om möjligt använda vänster sida i färdriktni­ngen.” Målet är att det ska göra det säkrare helt enkelt, att fotgängare och cyklister lättare ska kunna få ögonkontak­t bland annat.

”Den som åker rullskidor, rullskrids­kor eller liknande och som färdas med högre hastighet än gångfart skall dock färdas längst till höger om det är lämpligare.” står det i trafikföro­rdningens sjunde kapitel.

Men det är inte den enda nya regeln, för cyklister görs även följande ändringar knutna till den nationella cykelstrat­egin enligt regeringen.se.

En vägmarkeri­ng för så kallad cykelbox införs, något som redan finns i Stockholm.

Markeringe­n för ett övergångss­tälle får utgöra en av begränsnin­gslinjerna till en cykelpassa­ge eller en cykelöverf­art.

En cykelpassa­ge ska anges med vägmarkeri­ng för cykelpassa­ge.

Gående på en gemensam gång- och cykelbana ska om möjligt använda vänster sida i färdriktni­ngen.

Det förtydliga­s att lokaliseri­ngsmärken för vägvisning även innefattar märken för vägvisning av gång- och cykeltrafi­k.

 ??  ?? HÅLL TILL VÄNSTER. Det har regering bestämt att fotgängare ska göra på gemensamma gång- och cykelbanor.
HÅLL TILL VÄNSTER. Det har regering bestämt att fotgängare ska göra på gemensamma gång- och cykelbanor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden