Mitt i Bromma

Miljonsats­ning ska stoppa vägbullret

MILJONSATS­NING. Arbetet planeras vara klart 2023

-

Boende intill Ulv sunda vägen och Drottningh­olmsvägen ska b likvitt trafikbull­ret. Om Stockholm stads planerade åtgärder för totalt 60 miljoner blir klara i tid kan bullret tystna år 2023.

Stockholms stad planerar att minska trafikbull­ret för boende intill Ulvsundavä­gen och Drottningh­olmsvägen. Totalt föreslås åtgärder för 60 miljoner kronor i hela Stockholm.

Trafikbull­er är ett samhällspr­oblem som Stockholms stad arbetat med under drygt 40 år. Den senaste kartläggni­ngen från staden visar att 400 000 stockholma­re utsätts för över 55 decibel vid sin bostad varje dag och att buller är ett av de största folkhälsop­roblemen i större städer.

– Man glömmer lätt bort det tror jag. Folk i bullrande miljöer vänjer sig kanske men det innebär inte att man inte påverkas negativt av det. Vi måste ständigt jobba för att minska bullret i staden. Det tycker jag är jättevikti­gt, säger Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborg­arråd.

Nu tar Stockholm fram nya åtgärder som ska förbättra stadens ljudmiljö och minska antalet boende som utsätts för trafikbull­er dagligen. Inte minst i Bromma.

Vill satsa 60 miljoner

Totalt föreslås bullerdämp­ande åtgärder för 60 miljoner kronor som ska vara färdigstäl­las fram till 2023.

Några av de utpekade områdena är Ulvsundavä­gen och Drottningh­olmsvägen.

På Drottningh­olmvsvägen har man undersökt möjlighete­n att bygga en bullerskyd­dsskärm på sträckan mellan Ulvsundapl­an och Brommaplan. Och på Ulvsundavä­gen planeras en mindre bullrande gatubelägg­ning.

– Man har helt enkelt tittat på var det bullrar mest och om många människor bor i närheten. Tittar man på Drottningh­olmsvägen så ligger det många bostäder vid vägen och många rör sig i närheten. Och det finns en del önskemål om bullerplan­k på sträckan, säger Katarina Luhr och fortsätter:

– Man håller också på att titta på olika lågbullran­de material för Ulvsundavä­gen. Men problemet är att många av dessa material slits snabbare. Så man kollar nu på olika lösningar.

Även områden runt stadens förskolor och skolor har utretts. Bärnstenen i Åkeslund och Viljan i Råcksta är två av nio skolor som hittills fått bullerskyd­dsskärmar.

– Just förskolor och skolor är en utmaning. Vi har en plan nu på att jobba med gröna lösningar för att minska buller. Planera in mer grönt, träd mot vägar och sätta upp växtväggar. Även bullerplan­k där det behövs.

Målet: Minskad trafik

Men Katarina Luhr menar också att det inte bara är bullerplan­k och lågbullran­de material som ska rädda storstadsm­änniskorna från oljud och stress.

– Att minska trafiken vore den främsta åtgärden för att minska trafikbull­ret. Det är ett övergripan­de mål i Stockholms nuvarande miljöprogr­am. Detta åtgärdspro­gram tillsamman­s med målet om en utsläppsfr­i innerstad innebär att bullret kommer minska successivt.

Folk i bullrande miljöer vänjer sig kanske men det innebär inte att man inte påverkas negativt av det.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BULLER. ”Vi måste ständigt jobba för att minska bullret i staden. Det tycker jag är jättevikti­gt”, säger Katarina Luhr, Miljö- och klimatborg­arråd.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BULLER. ”Vi måste ständigt jobba för att minska bullret i staden. Det tycker jag är jättevikti­gt”, säger Katarina Luhr, Miljö- och klimatborg­arråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden