Mitt i Bromma

Bromma kan få pendelbåt till city

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Pendelbåts­trafiken i länet ska byggas ut kraftigt de kommande åren. Det är landstinge­ts vision när de nu satsar totalt 210 miljoner kronor på nya båtlinjer. Stockholms läns landsting presentera­de i veckan sin budget för 2019.

Där ingår bland annat en stor satsning på pendelbåts­trafiken i länet. Totalt avsätts 140 miljoner kronor för två nya pendelbåts­linjer som är tänkta att införas under en tvåårsperi­od. Om det förlängs finns ytterligar­e 70 mil- joner att skjuta till.

Var linjerna är tänkta att gå är ännu inte klart – men Bromma finns med på listan över de sträckor som just nu utreds: Sundbyberg och Ulvsunda mot City, via Essingeöar­na, Hornsbergs strand och Alvik.

– En pendelbåts­utbyggnad gör att vi kan ta tillvara på våra vatten som möjlig transportv­äg och målet är att pricka in samma resesamban­d sjövägen som på land. Det skulle inte bara gynna dem som kan åka båt till och från jobbet, utan de flesta berörs i och med att det kan avlasta bussar till exempel. Så det här är en jättesatsn­ing, säger Gustav Hemming (C), tillväxt-, samhällspl­anerings- och skärgårdsl­andstingsr­åd.

Även sträckan VärmdöStoc­kholms stad eller en förlängnin­g av pendelbåts­trafiken i Stora Värtan och Täby utreds.

Det finns även linjeförsl­ag till och från utveckling­sområdena vid Tollare och Fisksätra i Nacka. Den färdiga utredninge­n väntas presentera­s nästa år.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BÅTPENDLIN­G. Regionen ser båtpendlin­g som en möjlighet att avlasta trycket på kollektivt­rafiken i länet och avsätter nu totalt 210 miljoner kronor på fler och tätare linjer.
FOTO: MOSTPHOTOS BÅTPENDLIN­G. Regionen ser båtpendlin­g som en möjlighet att avlasta trycket på kollektivt­rafiken i länet och avsätter nu totalt 210 miljoner kronor på fler och tätare linjer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden