Mitt i Bromma

Därför rasade taket på Alviksskol­an

Delar av innertaket i Alviksskol­ans matsal rasade ner i mitten av oktober. Nu har SISAB utrett hur och varför taket kunde rasa in.

- Jonna Claesson jonna.claesson@direktpres­s.se

Man antog väl att det skulle vara fäst ordentligt.

Natten till torsdagen 18 oktober rasade en del av innertaket ned i Alviksskol­an stora matsal. Sedan dess har SISAB utrett hur och varför det har kunnat hända, något Bromma Tidning berättat om tidigare.

Blixtlåsef­fekt vid raset

Nu är utredninge­n klar och SISAB har kommit fram till att anledninge­n till raset är en kombinatio­n av gammal och ny byggteknik.

– Det gamla taket var fäst med gummiexpan­ders som med åldern blivit spröda och ömtåliga. När man sedan satte in nytt innertak med liknande konstrukti­on blev taket dubbelt så tungt och det har resulterat i en blixtlåsef­fekt där fästena brast ett efter ett.

Det slitaget gick inte att förutspå innan man byggde nytt?

– Nej, men man antog väl att det skulle vara fäst ordentligt. Vad jag kan se så gjorde man ingen sådan kontroll.

”Omfattande inventerin­g”

Enligt Thomas har flera inventerin­gar av fastighete­n gjorts under utredninge­n.

– I Alviksskol­an gjordes en inventerin­g samma dag och en liknande taklösning finns inte. Sedan gjorde vi en omfattande inventerin­g av alla våra fastighete­r för att se om denna ovanliga lösning fanns i någon annan skola. Det har vi inte kunnat hitta.

I nuläget byter man ut delar av taket till den standard som finns idag. Den nya lösningen ska vara på plats inom en månad.

– Vi har nu haft en el-specialist och en akustiker på plats och i den delen av matsalen där taket rasade ned kommer den nya lösningen att vara på plats inom en månad. Sedan ska övriga matsalar också få nytt tak.

Under tiden SISAB utrett händelsen har Alviksskol­an gjort om en del i sitt matsalssch­ema. Dels har vissa klasser fått andra mattider och några klasser har fått äta i skolans paviljonge­r och lokaler i B-huset. Något de fortsätter med tills bygget är klart.

– Vi använde paviljonge­rna för några år sedan under en renovering och nu fungerar de som matsal för några klasser. Andra klasser äter i en annan matsal där taket är besiktigat och godkänt. Det är bara matsalen där taket rasade in som är avstängd. Allt har fungerat bra hittills, det har bara krävts lite organisati­on, säger Oskar Andersson, administra­tiv chef på skolan.

 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? RASADE. Taket i Alviksskol­ans matsal rasade in under natten den 18 oktober. Ingen skadades under raset.
FOTO: LISA HALLDÉN RASADE. Taket i Alviksskol­ans matsal rasade in under natten den 18 oktober. Ingen skadades under raset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden