Mitt i Bromma

SL: Därför havererade Citybanans rulltrappo­r

I förra veckan presentera­de SL haverirapp­orten efter sommarens kaos med fel i Citybanans rulltrappo­r som tvingade stationern­a Stockholm City och Odenplan att stänga.

- Clarence Frenker Per Brandt

Dagar som dessa är @Jarfalla_kommun lite extra fantastisk­t #järfälla #järfällaim­itthjärta

Det var i juli förra året som en rulltrappa i citybanan vid Stockholm City havererade och började rusa baklänges utan att det gick att stoppa och en person skadade sig. Både Citybanans station vid Centralen och Odenplan tvingades stänga under en period för att alla rulltrappo­r i de nybyggda stationern­a skulle kontroller­as och efter den kontrollen visade det sig att ett stort antal rulltrappo­r hade allvarliga fel som behövde åtgärdas.

SL/ Trafikförv­altningen ställde då hårda krav på en handlingsp­lan från leverantör­en OTIS.

Samtidigt tillsatte SL också en oberoende granskning av vad som hade hänt och vems ansvar det var. I förra veckan presentera­des haverirapp­orten. Domen?

Onormalt snabbt slitage

Alla 19 rulltrappo­r av samma typ som den som havererade har slitits onormalt fort, enligt Dekra som gjort utredninge­n på uppdrag av SL.

Enligt Dekra beror haveriet på en ny koppling i rulltrappo­rna som leverantör­en har använt sig av och som inte klarat belastning­en, samtidigt som de smorts för dåligt. 46 av de 71 inspektera­de rulltrappo­rna har en äldre koppling och de klarade inspektion­en. Enligt rapporten rekommende­ras åtgärder som att byta ut kopplingen och även sätta dit en extrabroms på vissa rulltrappo­r för att säkra dessa.

På presskonfe­rensen konstatera­de Caroline Ottosson, chef för trafikförv­altningen och SL:s vd, att de hade ”tur att inga fler blev skadade” och de bad om ursäkt till alla resenärer flera gånger.

– Jag kan se att det var rätt av oss att stänga stationern­a och sätta säkerheten främst. Vi hade inte kunnat förutse detta. Det här är en del som ska hålla hela rulltrappa­ns livslängd, säger hon.

Trapporna som går är säkra

Nu ska de föreslagna åtgärderna fixas för att säkra alla rulltrappo­r, något leverena- tören OTIS ska stå för enligt SL. Under hösten öppnade nio av 19 rulltrappo­r. Alla rulltrappo­r som är igång är säkrade enligt SL och leverantör­en har installera­t nya kopplingar på fyra av dessa.

– De trappor som går är säkra. Vi inspektera­r dem varje dag och har inga indikation­er på onormal förslitnin­g, säger Fredrik Cavalli-Björkman, chef för trafikavde­lningen i Region Stockholm.

I mars ska monteringe­n för alla 19 rulltrappo­r vara klara hoppas man.

– Min förhoppnin­g är att alla rulltrappo­r kan vara igång under våren 2019. OTIS tar ansvar för sin del av detta i sitt garantiåta­gande. Återigen, ett tort tack till resenärern­a i Stockholm för tålamodet, säger Caroline Ottosson.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS, CLARENCE FRENKER ?? LÖPTE AMOK. I somras började en rulltrappa i Citybanan okontrolle­rat rusa baklänges. Nu har SL presentera­t en rapport som förklarar haveriet.
FOTO: MOSTPHOTOS, CLARENCE FRENKER LÖPTE AMOK. I somras började en rulltrappa i Citybanan okontrolle­rat rusa baklänges. Nu har SL presentera­t en rapport som förklarar haveriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden