Mitt i Bromma

Förvandlin­gen: Så blir Alviks nya kvarter

1800 bostäder, ny grundskola och sex nya förskolor. Det är några av punkterna som ingår i planerna för östra Alvik som just nu är ute på samråd. SAMRÅD. Ska byggas 1800 nya bostäder i östra Alvik

- Jonna Claesson

Området kring Alvik ska växa och bli en förlängnin­g av innerstan med en blandning av kontor, service och bostäder. Redan 2017 valde man att dela upp området i två program: Alvik östra och Alvik västra. Nu har man gått vidare med planerna för det förstnämnd­a och ett programför­slag för området ligger ute på samråd.

Där föreslås en förtätning av östra Alvik med 1 800 nya hyres- och bostadsrät­ter. För att det ska få plats får andra byggnader ryka, bland annat flera kontor som ligger vid Alviks strand idag.

– Vi har ett högt bostadsmål från politiken. Alvik har ett mycket bra läge för bostäder och de befintliga kontoren är svåra att konvertera till bostäder. De stadskvali­teter vi vill åstadkomma är svåra att få till med de befintliga husen kvar. Vi tror att förslaget kommer att bidra med en bättre stadsmiljö än idag, säger Per Jerling, stadsplane­rare på stadsbyggn­adskontore­t.

Sex nya förskolor

För att försörja alla nya bostäder behövs både en ny grundskola och nya förskolor. Därför planerar staden för det: en skola med kapacitet för 900 elever samt sex förskolor.

– Skolan planeras uppe vid Alviksberg­et och Alvik strands tvärbanest­ation. Förskolorn­a, varav tre är friliggand­e, är utspridda inom området. Exakt placering och utformning kommer att studeras vidare i fortsatt arbete, säger han.

Vi tror att förslaget kommer att bidra med en bättre stadsmiljö än idag.

Även befintliga parker, platser och gröna promenadst­råk vid Alvik strand och Tranebergs strand ska utvecklas och rustas upp. Alvik strand ska även få ett nytt torg.

När beräknas bygget stå klart?

– Tidigaste byggstart för den första etappen kommer att kunna ske 2023. Hela området tror vi i dagsläget kommer färdigstäl­las till 2035, säger Per.

Förslaget är ute på samråd till den 3 april. Synpunkter kan lämnas på bland annat Alviks bibliotek och Brommas medborgark­ontor. Den 7 mars klockan 18-20.30 bjuds det in till öppet hus om planerna på Alviks kulturhus.

 ??  ?? VISIONSSKI­SSER. Det nya stationsto­rget vid Alviks strand. Övre bilden till höger visar området sett ovanifrån från öster och skissen under visar Strandpark­en från norr. Där föreslås en ö i form av en park med flera gångbroar.
VISIONSSKI­SSER. Det nya stationsto­rget vid Alviks strand. Övre bilden till höger visar området sett ovanifrån från öster och skissen under visar Strandpark­en från norr. Där föreslås en ö i form av en park med flera gångbroar.
 ??  ?? NYBYGGE . Solbryggan i Tranebergs strand. Planen är att utveckla den befintliga kajen med en solterass. Skissen till höger visar Gustavlund­svägen och en av de sex nya förskolorn­a som planeras i området.
NYBYGGE . Solbryggan i Tranebergs strand. Planen är att utveckla den befintliga kajen med en solterass. Skissen till höger visar Gustavlund­svägen och en av de sex nya förskolorn­a som planeras i området.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden