Mitt i Bromma

Robert förevigar sagoklassi­kerna

Han har medverkat i flera tv-produktion­er och arbetar till vardags som skådespela­re och regissör. Men det är hemma i Hässelby som Robert Molander nu spelar in klassiska sagor.

- Kevin Wedin

I hallen är det fullt med dvdskivor från golv till tak, i vardagsrum­met står en jukebox från 60-talet bredvid en klassisk elgitarr. Här, ett stenkast från Hässelby gård, bor skådespela­ren Robert Molander.

– Först och främst är jag skådespela­re, sen ger jag regi och har olika produktion­er igång, säger han.

Ny zombieseri­e

Mellan 2008 och 2013, under sju säsonger, syntes han i Svtprogram­met Barda, ett rollspelsp­rogram för barn. Under sommaren har han haft fullt upp med inspelning­en av en ny serie som kommer i början av nästa år: Zombies – också det för barn.

– Jag har trillat in i det facket, det har blivit mycket för barn. Men det har jag inget emot, det är bara trevligt, säger han.

Men förutom att skådespela på scen eller framför kameran har Robert Molander dragit igång ett nytt projekt. I sin lägenhet spelar han in klassiska sagor som, bland annat, Elddonet av H.C. Andersen och Oscar Whites Spöket på Cantervill­e.

– Som barn lyssnade jag väldigt mycket på sagor och på berättarba­nd med Tintin och Asterix och Obelix och andra klassiska sagor, säger han.

Bröderna Grimm- sagan Hans och Greta är färdiginsp­elad och släppt på musiktjäns­ten Spotify. På så vis har Robert Molander tagit in sagorna i en modernare tappning och man behöver inte längre byta sida på kassettban­det.

– Jag tänkte lite, hur ska unga i dag få tag i det här lättillgän­gligt.

Förutom att göra många utav rösterna och karaktärer­na själv så har han även tagit hjälp. En som har bidragit med sin röst är skådespela­ren Bert- Åke Varg som, bland annat, dubbat åt Fablernas värld, Djungelbok­en, Tintin och Asterix.

– Han var så himla bra, det fanns så många olika variatione­r i varje karaktär.

Tv-inspelning­ar

Förutom att fortsätta spela in sagorna består dagarna av teaterrepe­titioner, tv-inspelning­ar och det passar Robert Molander ganska bra i nuläget.

– Jag är rätt så nöjd, det rullar på med olika produktion­er och det är kul att göra lite allt möjligt, säger han.

Mikrofon och dator – Robert Molander har allt som behövs för att spela in ljudsagorn­a hemma.

 ??  ?? HEMMASTUDI­O.
Robert Molander under inspelning­en av tvserien Zombies. som beräknas sändas i början av 2016.
HEMMASTUDI­O. Robert Molander under inspelning­en av tvserien Zombies. som beräknas sändas i början av 2016.
 ??  ??
 ??  ?? ZOMBIES.
ZOMBIES.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden