Mitt i Bromma

Möt MMA-proffset Martin Fouda

1 500 pushups och situps är Martin Foudas morgonkaff­e. Möt Västerorts eget MMA-proffs som vill få Vällingbyb­orna att träna ”naturellt”.

- Text: Sofia White

Som barn bodde jag i Marseille i Frankrike. Min familj sa alltid till mig: ”Ditt mål är att bli en så bra person att alla vet vem du är”. Jag var aldrig intressera­d av något annat än karate, karate och karate. Men en dag på klubben såg jag två killar träna MMA. De rullade runt på marken och sa ”kom vi visar dig”. Och efter att jag testat sa de ”Den här killen kommer bli mästare”. Jag tränade i en månad – sen var jag mästare.

Min familj gillar inte sporten

Vet du? Min familj gillar inte sporten. De vill inte se mig slåss. De tycker det är för farligt. När du går in i buren vet du inte om du kommer komma ut levande. Men sporten är som en drog. Jag vet inte hur länge jag kommer hålla på.

Jag har två personligh­eter. För att hålla på med MMA måste du ha ett starkt hjärta. Du måste vara född till det. När jag tappar i vikt inför en match blir jag ett skelett. Min familj gråter när de ser mig. Jag kan sitta här i soffan och se ut som att jag ska dö. Jag är en annan Martin. Kvinnorna bakom en MMA-utövare är jäkligt starka.

När jag kommer hem från en match ser jag ut som ett monster. Hela min kropp är förstörd. Jag ljuger för min dotter om vad som hänt. Jag vill inte att hon ska se mig efter en match. Varför jag fortsätter slåss? För att jag är Martin Fouda. Inte alla kan acceptera smärtan, att döda eller dödas. Vad en vinst betyder för mig? Vinsten betyder att jag lär mig. Du lär dig när du vinner och du lär när du förlorar. Allt vi gör i livet lär oss något. När du riktar din mikrofon mot mig, lär du dig mig.

Har aldrig tränat på gym

Jag har aldrig tränat på gym. Folk ser mig och tror inte sina ögon när jag säger det. De tror att jag har tagit steroider. Men jag tränar bara ”naturligt”. Jag tränar på golvet, i skogen, på gatan, jag springer i trappor. Det gör mig starkare än om jag skulle träna på ett gym. Gymmets monotona rörelser gör dig stel. De skadar dig. I 30 år har jag tränat och jag har aldrig haft några skador. När jag vaknar på morgonen gör jag 1 000 situps och 500 pushups. Träningen är mitt kaffe.

Jag vill starta en träningsgr­upp i Vällingby och lära fler att träna naturligt. Motivera andra! Idag saknar många motivation, de jobbar, äter och går hem. Jag kan inte lova ett mirakel, men jag kan ge tips. Träning kan göra dig lycklig, det vill jag dela med mig av.

När jag kommer hem från en match ser jag ut som ett monster.

 ??  ?? Martin Fouda Proffessio­nell MMA-fighter 35 Vällingby Tar lastbilskö­rkort
Martin Fouda Proffessio­nell MMA-fighter 35 Vällingby Tar lastbilskö­rkort

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden