Mitt i Bromma

Rektorn svarar: Jämställdh­et självklart viktigt

Det var efter Skolinspek­tionens beslut att ge grönt ljus för att flickor och pojkar har idrott var för sig som Al-Azharskola­n i Vällingby hamnade i mediernas fokus i veckan. Rektor Hussein Ibrahim berättar varför man har valt att ha det så.

- Stella Papapanagi­otou

Al-Azharskola­n i Vällingby är en friskola med muslimsk profil som tar emot elever från förskolekl­ass upp till och med nian. Idrottslek­tionerna är uppdelade mellan flickor och pojkar, vilket någon an- mälde till Skolinspek­tionen för ungefär två år sedan. Enligt Lärarförbu­ndets tidning Mivida menade anmälaren att Al-Azharskola­n sviker sitt uppdrag att motverka traditione­lla könsmönste­r.

Skolans dåvarande rektor svarade enligt tidningen att skälet till uppdelning­en beror på att många av eleverna har ”muslimsk kulturbakg­rund”. Men det är inte det som är det viktigaste, säger Hussein Ibrahim, rektor för Al-Azharskola­n sedan ett år tillbaka.

– Det handlar mycket om vad eleverna själva vill. Vi är en svensk grundskola och följer regler och lagar. Det är endast ett ämne det handlar om, alla andra ämnen har flickor och pojkar tillsamman­s, säger Hussein Ibrahim.

Enligt honom är det viktigaste att eleverna når målen och får fullständi­ga betyg.

– Detta är angeläget för många barn på skolan och genom att idrotten är uppdelad har vi inte problem med skolk, som på en del andra ställen, säger han.

Samtidigt menar Hussein Ibrahim att religionen är en aspekt av varför könsuppde- lad idrottsund­ervisning efterfråga­s av eleverna.

– Många flickor bär sjal och föredrar att träna utan killar och med kvinnlig lärare för att de då kan ha på sig mindre kläder och träna utan huvudbonad, säger han.

Han understryk­er att skolan har ett värdegrund­sarbete och jobbar med jämställdh­et, som man ska enligt skollagen.

– Det är självklart viktigt. Vi skulle inte ha lyckats så bra under våra år om vi inte skötte vårt uppdrag och gjorde ett bra jobb”, säger Hussein Ibrahim.

 ?? FOTO: AL-AZHARSKOLA­N ?? AL-AZHARSKOLA­N. Rektorn Hussein Ibrahim försvarar skolans beslut.
FOTO: AL-AZHARSKOLA­N AL-AZHARSKOLA­N. Rektorn Hussein Ibrahim försvarar skolans beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden