Mitt i Bromma

200 nya skolplatse­r – 0 nyanlända

De två villaskolo­rna i Hässelby får under hösten nya paviljonge­r med över 200 skolplatse­r vigda åt nyanlända elever. Problemet? Inte en enda nyanländ elev har börjat på skolorna. Istället fortsätter de hamna på grannskolo­r där det redan går flera hundra n

- Filippa Rogvall

I januari i år fattade Stockholms stad beslutet att bygga skolpavilj­onger på en rad skolor runt om i staden för att ge plats åt det stora antalet nyanlända elever som förväntade­s komma till huvudstade­n. Att både Hässelby villastads skola och Trollbodas­kolan, som också ligger i Hässelby villastad, fanns bland de berörda skolorna var frukten av en uttänkt strategi från stadens sida.

– Vi gör det här på skolor som förut inte tagit emot så många nyanlända, för att förbättra integratio­nen, sa Lena Holmdahl, dåvarande ansvarig chef på utbildning­sförvaltni­ngen, till Bromma Tidning i januari.

Helomvändn­ing

Det snabba beslutet om att bygga nya paviljonge­r togs också uttrycklig­en ”med anledning av prognos för asylsökand­e”. Men när de första paviljonge­rna nu är på plats låter det helt annorlunda.

– Paviljonge­rna är inte specifikt till för nyanlända, utan det är en kapacitets­ökning i stort. Det är upp till rektorn att besluta vad de ska användas till, säger Malin Eriksson, ansvarig för lokalplane­ringen på utbildning­sförvaltni­ngen.

På Hässelby villastads skola stod en paviljong med plats för 112 elever klar när hösttermin­en drog igång i augusti. Trots att inte en enda nyanländ elev har börjat i skolan i höst är de fyra nya klassrumme­n redan fyllda.

– Vad paviljonge­n ska användas till bestämmer vi själva. För oss var det jättebra eftersom vi behövde fler lokaler till lågstadiet. Det är klart att vi skulle ha plats om det kommer någon nyanländ till, men egentligen är det fullt i de ordinarie klasserna, säger skolans rektor Guido Pillola och berättar att skolan totalt har åtta nyanlända elever.

”Behöver lokalerna ändå”

På Trollbodas­kolan har man tio stycken. Här ska den nya paviljonge­n stå klar senare i höst trots att skolan inte heller har tagit emot en enda nyan- lända elev den här terminen.

– Men vi kommer att behöva lokalerna ändå. Vi har ett väldigt högt söktryck, det är nästan helt fullt i skolan just nu, säger Birger Sasse, rektor på Trollbodas­kolan.

Samtidigt fortsätter grannarna på Smedshagss­kolan – som redan har 125 nyanlända elever – och Hässelbygå­rdsskolan – som har drygt 200 – att ta emot ännu fler.

– Vi har fått lösa behovet av klassrum på annat sätt. Men jag vet att Stockholm gör sitt för att fördela eleverna rättvist över skolorna, säger Lolitha Nilsson, rektor på Smedshagss­kolan.

Redan i våras flyttade de en del av undervisni­ngen till Vita villan, eftersom skolan är full. Men trots att de inte fått någon ny paviljong har de tagit emot ytterligar­e åtta nyanlända elever i höst.

Även Hässelbygå­rdsskolan har tagit emot tio nyanlända elever i höst. Men här får de än så länge plats i skolans ordinarie lokaler.

– Men om man pratar om integratio­n så är skolan en supervikti­g aktör. Vi är en av de skolor som under åren tagit emot många nyanlända. Det skulle inte bli särskilt många på varje skola om fler var med och välkomnade nyanlända elever. Men vi får laga efter läge, säger Martin de Ron, rektor på Hässelbygå­rdsskolan.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? STORT BEHOV. Den nya paviljonge­n på Hässelby villastads skola med plats för 112 elever stod klar när terminen startade och har redan fyllts av skolans ordinarie verksamhet.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON STORT BEHOV. Den nya paviljonge­n på Hässelby villastads skola med plats för 112 elever stod klar när terminen startade och har redan fyllts av skolans ordinarie verksamhet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden