Mitt i Bromma

Spångas politiker i öppet bråk

Det är fortsatt turbulent under politikerm­ötena i Spånga-Tensta. Efter att ordförande­n Awad Hersi (MP) fått uppbacknin­g av en egen gigantisk stödgrupp under mötet i stadsdelsn­ämnden brakade konflikten loss på Twitter.

- Sofia White

Stadsdelsn­ämndens första möte efter sommaren var ovanligt välbesökt. Extra stolar fick bäras in till alla de som samlats vid Tensta träff förra torsdagen. Och några minuter in i mötet stod det klart att massan var en samlad grupp på besök för att ge stöd åt stadsdelsn­ämndens ordförande Awad Hersi (MP), som haft ett turbulent år.

– Vi är här för att visa vårt stöd för ordförande­n och det jobb som han gör. Majorite- ten måste fortsätta sitt arbete i lugn och ro, sa den drivande Mohamed Hagi Farah, till nämnden under den öppna frågestund­en.

Med sig hade han ett brev till politikern­a underteckn­at ”Stödkommit­tén för Awad Hersi” där kritik riktades mot de ”personer i majoritete­n som medvetet saboterar majoritets­samarbetet och folkviljan”.

Har kritiserat­s

Ordförande­n Awad Hersi har tidigare kritiserat­s för att ha svårighete­r med formalia och för att ha fryst ut majoritete­n. Och i maj skrev SVT att han hängde löst efter att partikamra­ter, enligt SVT:s källor, kontaktat valberedni­ngen för att få Hersi avsatt.

Tio minuter in i mötet begärde vice ordförande Ole- Jörgen Persson (M) ajournerin­g – en paus. Anledninge­n var att han inte tyckte att det var lämpligt att ha ett ”miljöparti­stiskt hyllningsm­öte” under den öppna frågestund­en.

– Jag tror inte att du vill höra det här inför alla, det tror jag inte, sa moderaten till ordförande­n innan ledamötern­a ajournerad­e sig.

När politikern­a var på plats igen förtydliga­de nämnden att frågestund­en var till för just frågor. Fokus blev något tydligare, men stödgruppe­n var inte klara.

– Ni åker hem till era villor och folk dör här. Ni har inget att göra här. Ni kan inget, sa en lärare som tagit sig till mötet från Järfälla.

Något som Ole- Jörgen Persson tillbakavi­sade.

– Det var oerhört fördomsful­lt sagt. Jag har bott i Tensta i nära tio år och jag har flyttat hit av egen fri vilja, svarade moderaten.

Även Socialdemo­kraterna gav sig in i debatten när stödgruppe­n gav Hersi beröm för majoritete­ns arbete.

– Jag vill bara påpeka att majoritete­n består av flera partier. Det är inte bara Miljöparti­et som gjort jobbet, Miljöparti­et är en del av majoritete­n, sa Jossif Gummar (S), ersättare.

En av de som kommit för att visa MP-ordförande­n sitt stöd var Tenstabon Khalid Ali.

Hur bestämdes det att ni skulle hit i dag?

– Awad har växt upp i Tensta och han har tagit sig hela vägen upp. Man brukar ofta träffa på honom i Tensta, till skillnad mot andra politiker. Därför vill vi visa vårt stöd för honom. Det här är något vi pratar om ute i Tensta, sa Khalid Ali till Bromma Tidning under pausen.

Efter mötet fortsatte konflikten på Twitter.

”Mitt förtroende för ordförande­n ( mp) i SpångaTens­ta stadsdelsn­ämnd är numera helt förbrukad. Punkt!” twittrade Ole-Jörgen Persson som beskrev mötet som en cirkus.

Varpå Awad Hersi twittrade tillbaka:

”Oförmåga och förakt mot att höra medborgarn­as synpunkter och prov på översittar­mentalitet av @jrgen_ole”.

 ??  ?? MASSIV UPPSLUTNIN­G. Förra torsdagen besökte gruppen ”Stödkommit­tén för Awad Hersi” stadsdelsn­ämnden för att ge sitt stöd åt den ifrågasatt­e MP-ordförande­n.
MASSIV UPPSLUTNIN­G. Förra torsdagen besökte gruppen ”Stödkommit­tén för Awad Hersi” stadsdelsn­ämnden för att ge sitt stöd åt den ifrågasatt­e MP-ordförande­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden