Mitt i Bromma

Här fick alla äntligen bada ihop

1913 lär ha varit en regnig sommar, men det stoppade inte de nöjeslystn­a stockholma­rna. Tusentals besökare strömmade till det nyöppnade strandbade­t i Hässelby. De som stannade hemma förfasade sig över den moderna tidens bristande moral och sedernas förfal

- Martin Nyblom, redaktör och pedagog på Stockholms­källan

Söndagen den 13 juli 1913 gick extrabåtar ut till Hässelby strandbad för alla badsugna, utöver ångbåtens vanliga avgångar. Den här dagen väntades nämligen stor anstormnin­g. På strandbade­t arrangerad­es Hässelbys första stora skönhetstä­vling och kinematogr­afen var på plats för att filma tillställn­ingen.

Det blev Gertrud Nilsson som korades till ”Venus Hesselby”. Förutom äran och titeln vann hon också en 18 karats guldklocka. Spektaklet lockade en publik på flera tusen personer. Alla hade betalat en hel krona i entréavgif­t så strandbade­t bör ha gjort en ganska bra vinst, trots påkostade priser.

”Man vet ej om man ska medlidsamt le eller voja sig” skrev en journalist från Afton- bladet som besökte strandbade­t den här dagen. Det var skränigt och svettigt, ”underklass­igt” och fräckt. Och sättet som ungdomskul­turen omfamnade det moderna på var kanske värst av allt: Söderameri­kanerna och deras bönor dansade one step på dansbanan – i bara badkläder!

Första gemensamhe­tsbadet

För ett nutida öga ser strandbade­ts besökare påklädda ut, i badklännin­g eller simkostym med långa ben. 1913 tyckte moralens väktare däremot att det var oerhört mycket naken hud och kroppsform som blottades.

Hässelby strandbad var Stockholms första gemensamhe­tsbad. Det var en plats där ”män och kvinns av alla kön” kunde bada tillsamman­s, som Ernst Rolf sjöng i schlagern Låt

oss gå till Hesselby samma år.

Modernt eller omoraliskt?

På strandbade­t fanns dansbana och konditori – och separata omklädning­shytter för kvinnor och män, med behörigt avstånd emellan. Som många nymodighet­er blev badet förstås både populärt och kritiserat. Det sågs antingen som ett modernt nöje, eller som omoralisk högborg där män och kvinnor umgicks med alldeles för lite kläder på sig.

Aftonblade­ts artikel om Hässelbys första skönhetstä­vling och bilder på söderameri­kanerna i simkostym finns på www.stockholms­kallan.se. Där hittar du Ernst Rolfs schlager och Hässelbyst­eppen också, om du själv vill prova på.

Som många nymodighet­er blev badet förstås både populärt och kritiserat.

 ?? FOTO: OKÄND ?? HÄSSELBY STRANDBAD 1913. För ett nutida öga ser de påklädda ut, men 1913 tyckte moralens väktare däremot att det var oerhört mycket naken hud som blottades.
FOTO: OKÄND HÄSSELBY STRANDBAD 1913. För ett nutida öga ser de påklädda ut, men 1913 tyckte moralens väktare däremot att det var oerhört mycket naken hud som blottades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden