Mitt i Bromma

FÖRE SIN TID: SKOLAN SOM SERVERAT EKO-MAT I 60 ÅR

God och nyttig skolmat ska vara en självklarh­et, i alla fall om man frågar kockarna på Kristoffer­skolan i Bromma. I över 60 år har de serverat ekologisk mat till eleverna, nu hoppas de att fler skolor kan inspireras av deras arbetssätt.

-

På Kristoffer­skolan i Bromma lagar kockarna allt från grunden – nästan.

Klockan sex på morgonen börjar arbetsdage­n för skolmatspe­rsonalen i köket på Kristoffer­skolan i Bromma. Kocken Erik Fylking har jobbat i skolköket i ett år, efter en lång tid i krogbransc­hen.

– Jag kände mig less på att jobba kvällar och helger på restaurang. Men jag hade inte tackat ja till vilket skolkök som helst, säger han.

Sedan över 60 år tillbaka har Kristoffer­skolan, som är Sveriges äldsta och största Waldorfsko­la, serverat ekologisk skolmat.

– Eftersom att jag själv har barn känns det otroligt roligt att få laga bra skolmat. Tyvärr tror jag att det är ganska unikt, många skolor har bara mottagning­skök, säger Erik Fylking.

Tre vegodagar i veckan

I köket är de nio personer som arbetar med att laga och förbereda lunch och mellanmål till skolans cirka 720 barn och 150 personal.

– Vi gör allt från grunden, inget köps in som halvfabrik­at. Förutom köttbullar­na då, men det är bara en gång per år. Det går bara inte att rulla alla för hand, skrattar kökschefen Gaetan Draper, som har arbetat snart fyra år på skolan.

Veckan består av en köttdag, en fiskdag och tre vegetarisk­a dagar. Men alla dagar serveras ett vegetarisk­t alternativ.

– Vi strävar alltid efter ett hållbar- hetstänk. Miljömässi­gt är det dåligt att äta kött, och det finns många andra proteinkäl­lor, säger Gaetan Draper.

Drygt 95 procent av råvarorna i skolköket är ekologiska. Skolan fokuserar också på närproduce­rat och vill gärna samarbeta med fler producente­r i området.

– Det är underbart att jobba på det här sättet, jag har alltid älskat att samarbeta med små gårdar. Nästa vecka ska vi träffa en odlare i Botkyrka för ett eventuellt samarbete, säger Gaetan Draper.

Alla inköp planeras

Noomi Hansen, biträdande rektor på Kristoffer­skolan, tror att fler skolor skulle kunna arbeta med ekologisk mat.

– För oss är det viktigt att maten är näringsrik, giftfri och gjord på bra material. Det är klart att det är en budgetfråg­a, och som friskola har vi lite andra förutsättn­ingar. Men det vi gör på skolan är egentligen väldigt basic och inte exklusivt på något sätt. Köket arbetar med budgeten dagligen och planerar alla inköp, säger hon.

Vill ha en personlig prägel

Noomi Hansen berättar att kockarna har fått en särställni­ng bland eleverna på skolan. Erik Fylking tror att det kan bero på att dörrarna till köket alltid är öppna.

– Vi vill involvera barnen i matlagning­en. De kommer ofta förbi och frågar vad det blir för lunch. Ibland får den som behöver lite egentid komma hit och jobba med en enklare uppgift i köket, säger han.

Enligt Gaetan Draper är den största utmaningen är att få alla elever att tycka om den ibland lite annorlunda skolmaten.

– Till en början kan barnen vara skeptiska mot en rätt, men de lär sig att tycka om någonting när det återkommer på schemat. Samtidigt försöker vi alltid att överträffa oss själva, kör man ut mat för att man måste blir det aldrig bra. Som kökschef vill jag sätta en personlig prägel på skolmaten, säger han.

– Ja, jag har aldrig hört om en annan skola som serverar musslor på lunchen, skrattar Erik Fylking. Text: Filippa Rogvall Foto: Mikael Andersson

Miljömässi­gt är det dåligt att äta kött, och det finns många andra proteinkäl­lor.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TEAMWORK. Kockarna Erik Fylking och Gaetan Draper vill även hylla sina kollegor som inte kunde vara med när vi kom på besök. ”Katja Sherlund och Catrine Godenius har jobbat här i många år och är ovärderlig­a medarbetar­e i köket”, säger Gaetan Draper.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TEAMWORK. Kockarna Erik Fylking och Gaetan Draper vill även hylla sina kollegor som inte kunde vara med när vi kom på besök. ”Katja Sherlund och Catrine Godenius har jobbat här i många år och är ovärderlig­a medarbetar­e i köket”, säger Gaetan Draper.
 ??  ?? LAGAR FRÅN GRUNDEN. ”Idag lagade vi en jättegod kalops, det skulle man betala 195 spänn för på Riche”, skämtar Kristoffer­skolans kökschef Gaetan Draper.
LAGAR FRÅN GRUNDEN. ”Idag lagade vi en jättegod kalops, det skulle man betala 195 spänn för på Riche”, skämtar Kristoffer­skolans kökschef Gaetan Draper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden