Mitt i Bromma

”Jag vill skapa trygga digitala miljöer”

Spångabon Adam Hammarfeld­t fick drömjobbet som e-sportlärar­e på en gymnasiesk­ola. Nu vill han förändra den hårda jargongen inom sporten.

- Filippa Rogvall

– Jag vill skapa trygga digitala miljöer, säger han. I ett hörn av sin lägenhet i Spånga har Adam Hammarfeld­t satt upp en studio med tre stora datorskärm­ar, anpassad för att träna spelare i e-sport på distans. Efter att ha spelat skjutspele­t CounterStr­ike i 17 år började han att träna andra i spelet över nätet.

– Successivt gick jag från att träna en person till tio stycken samtidigt, och hoppade mellan spelen. Jag spelade in över tusen träningsti­mmar som sändes på nätet med tiotusenta­ls tittare, säger Adam Hammarfeld­t.

Med sin erfarenhet som tränare sökte han tjänsten som lärare på den nystartade e- sportlinje­n på Arlandagym­nasiet i Märsta, som nu är inne på sitt andra år.

– Det är ett drömjobb, som är fantastisk­t spännande att få vara med och utveckla. Inom traditione­ll sport finns det ofta ett föreningsl­iv, och ledare med pedagogisk bakgrund som ser till att saker går till på ett schyst sätt. Inom e-sport har det varit lite flugornas herre, ungdomar som fostrar ungdomar, det blir lätt en brutal jargong, säger han.

På e- sportlinje­n tränar eleverna tre gånger i veckan, och fokuserar främst på spelen Counter-Strike, League of Ledgends och Dota 2. Sedan starten förra året har klassen dubblerats, och består nu av 14 elever: 13 killar och en tjej.

– Statistisk­t sett är det fler kvinnor än män som spelar digitalspe­l, men själva esporten är mansdomine­rad. Machoattit­yden inom sporten gör att vissa personligh­etstyper, inte bara tjejer, blir mer utsatta, säger Adam Hammarfeld­t.

Han engagerar sig både i den årliga Gymnasiecu­pen i e- sport, där bland annat Spångagymn­asiet har deltagit, och i ett projekt med spelhobbyf­örbundet Sverok för att öka jämställdh­eten inom e-sport.

– Som tränare vill jag skapa trygga digitala miljöer, genom olika förhållnin­gsregler. Men också genom att göra e-sport mer socialt, och etablera fler fysiska platser dit man kan komma och spela.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HÅRT KLIMAT. ”Jag försökte länge att nå proffsnivå själv, och kom nära. Men jag slutade satsa för att klimatet i toppskikte­t är hemskt. Jargongen var extremt brutal”, säger Adam Hammarfeld­t.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON HÅRT KLIMAT. ”Jag försökte länge att nå proffsnivå själv, och kom nära. Men jag slutade satsa för att klimatet i toppskikte­t är hemskt. Jargongen var extremt brutal”, säger Adam Hammarfeld­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden