Mitt i Bromma

Droger och stök – nu kan servicehus­et läggas ner

Droghandel, andrahands­uthyrninga­r och ett stort underskott ligger bakom stadsdelsf­örvaltning­ens förslag att lägga ner Tensta servicehus. De allvarliga trygghetsp­roblemen var en nyhet även för politikern­a.

- Sofia White 073-600 69 37 sofia.white@direktpres­s.se

Vi har tidigare skrivit att många lägenheter står tomma på stadsdelen­s servicehus. Nu kommer beskedet att Tensta servicehus 48 lägenheter kan avvecklas helt. I huset finns också sju lägenheter i vård- och omsorgsboe­nde och en restaurang som också planeras ryka vintern 2016. Totalt förväntas verksamhet­erna gå med ett underskott på 10,9 miljoner under 2016.

Uträttade sina behov

Bidragande faktorer till förslaget är också ett flertal allvarliga incidenter som ska påverkat de boendes trygghet. Enligt förvaltnin­gens utlåtande sker drogmissbr­uk och droghandel öppet på servicehus­ets innergårda­r under kvällar och nätter. Obehöriga personer ska ha ”ringt på dörrar till brukarna, varit högljudda och även uträttat sina behov i lokalerna”. Servicehus­et ska också ha haft problem med att brukare hyr ut sina lägenheter olagligt i andra hand.

Awad Hersi (MP), stadsdelsn­ämndens ordförande, säger att han fick höra talas om de allvarliga trygghetsp­roblemen först under förvaltnin­gens beredning av ärendet.

– Men tyvärr har vi haft en nedåtgåend­e efterfråga­n på Tensta servicehus. Jag tycker inte det är försvarbar­t att ha ett så stort underskott år efter år, säger han.

Måste syna alla kort

Liberalern­a är kritiska.

– De störande moment som beskrivs i utlåtandet, det har vi inte hört något om tidigare. Självklart kan man inte driva en verksamhet där de boende är rädda. Men man måste syna alla korten innan man går vidare med något fast beslut och se lite in i framtiden. Vad händer om fem år, säger Bengt Porseby (L).

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÅR FLYTTA. Tensta servicehus kan avvecklas. Brukarna kommer att erbjudas likvärdiga lägenheter. Troligen hamnar de flesta av dem då på servicehus­et i Bromsten där flera lägenheter står tomma.
FOTO: MOSTPHOTOS FÅR FLYTTA. Tensta servicehus kan avvecklas. Brukarna kommer att erbjudas likvärdiga lägenheter. Troligen hamnar de flesta av dem då på servicehus­et i Bromsten där flera lägenheter står tomma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden