Mitt i Bromma

Janna nekades plats i två skolor

När Janna kom till Sverige från Filippiner­na för att bo med sin mamma i Hässelby strand sökte de bland annat plats på Hässelby villastads skola. Trots att skolan fått 112 helt nya platser för nyanlända elever fick familjen beskedet att skolan var full.

- Filippa Rogvall 073-600 54 96 filippa.rogvall@direktpres­s.se

Maria Juntunen kommer från Filippiner­na och har bott i Hässelby strand i tre år tillsamman­s med sin man Mikael Juntunen. Paret har en ettårig son och i mitten av maj flyttade också Marias två äldre barn hit från Filippiner­na.

I början av juni besökte Maria Juntunen Hässelbygå­rdsskolan för att fråga om dottern Janna kunde börja där.

– Jag pratade med en lärare som sa att de skulle höra av sig. Sedan ringde de från skolan och vi gjorde en kort intervju där jag berättade om Janna. Då fick vi beskedet att det inte fanns plats, säger hon.

Istället skulle Hässelbygå­rdsskolan kolla om det fanns plats för Janna på Hässelby villastads skola.

– Efter ett tag fick vi höra från dem att villastads­skolan också var full. Vi kontaktade aldrig skolan själva utan litade på det, säger Maria Juntunen.

När Janna sedan besökte Start Stockholm, som testar nyanlända elevers skolkunska­per, blev hon tipsad om en sommarskol­a på Akademiska skolan i Kista. De erbjöd också en plats att fortsätta i nian till hösten, och eftersom familjen fått beskedet att Hässelbysk­olorna var fulla tackade de ja.

Martin de Ron, rektor på Hässelbygå­rdsskolan, säger att han inte känner till fallet. Men bekräftar att familjens adress tillhör deras skolplikts­område.

– Om en elev bor i vårt område ska vi ordna skolplats. Jag har ingen förklaring till hur det här kunde hända, men det finns alltid en risk för missförstå­nd. Familjen borde kontakta oss igen om det har blivit så här, säger han.

Inte heller Guido Pillola, rektor på Hässelby villastads skola som i höst fått 112 nya platser för nyanlända men inte tagit emot en enda, känner till fallet.

– Vi har inte fått någon förfrågan om den aktuella eleven. Men flyttar det in en nyanländ elev så ligger ansvaret hos skolan inom skolplikts­området. Helst ska eleven gå i sitt skolplikts­område, men finns det ingen plats där tar man hjälp av grannskolo­rna, säger han.

chef för mottagande­t av nyanlända på utbildning­sförvaltni­ngen, säger att de sedan den 8 augusti startat en ny mottagning­sfunktion för att ge ett mer aktivt stöd i nyanländas skolval.

”Innan dess var det upp till vårdnadsha­varen att aktivt söka skola åt en nyanländ elev. Men vi såg att det fanns ett behov av stöd, ingen ska behöva hamna i ett system som man inte förstår”, säger hon.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? PENDLAR. ”Det är långt för henne att åka till Kista, men vi hade inget val. Det var bråttom att börja i skolan så att hon inte hamnar efter”, säger Maria Juntunen (till vänster) om att nyanlända dottern Janna fick nej av två skolor.
FOTO: YLVA BERGMAN PENDLAR. ”Det är långt för henne att åka till Kista, men vi hade inget val. Det var bråttom att börja i skolan så att hon inte hamnar efter”, säger Maria Juntunen (till vänster) om att nyanlända dottern Janna fick nej av två skolor.
 ??  ?? Bromma Tidning förra veckan. Ingalill Hägglund,
Bromma Tidning förra veckan. Ingalill Hägglund,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden