Mitt i Bromma

Vällingbys simhall kan renoveras för 400 miljoner

Nu ska förutsättn­ingarna för en total renovering av Vällingby simhall utredas. Går allt enligt planen kan ombyggnade­n starta 2019 – till en kostnad av 400 miljoner kronor.

- Stella Papapanagi­otou

Vällingby simhall är i dåligt skick och en upprustnin­g har diskuterat­s länge. Inom kort väntas idrottsför­valtningen och fastighets­kontoret säga ja till att utreda förutsättn­ingarna för en renovering. Det är nämligen stora förändring­ar som ska göras, och mycket att ta hänsyn till. Bara utredninge­n väntas kosta sex miljoner.

– Det är mycket ny teknik som kommer att kosta, säger Kersti Ruthström, chef för utveckling­savdelning­en på idrottsför­valtningen.

Helt ny anläggning

Vällingby simhall byggdes 1972 och behöver en helt ny reningsanl­äggning för att nå modern standard. I dag renas samtliga bassänger i en och samma anläggning, i framtiden ska det bli en per bassäng.

Dessutom ska man tillgängli­ghetsanpas­sa, bygga om för att möta dagens brandkrav och införa flexibla omklädning­srum, för personer som inte kan eller vill byta om i de allmänna damoch herrutrymm­ena.

Av tekniska skäl har man bestämt att inte bredda simbanorna, så några internatio­nella tävlingar blir det inte i Vällingby simhall. Däremot kan det bli ytterligar­e en undervisni­ngsbassäng.

– Vi försöker få till det, precis som i Åkeshovs simhall och Forsgrensk­a badet som renoveras nu. Simkunnigh­et är en prioriteri­ng i staden, säger Kersti Ruthström.

Åkeshov klar tidigare

Åkeshovs simhall ska vara färdig hösten 2017, alltså i god tid innan renovering­en i Vällingby beräknas dra igång, hösten 2019. Prislappen kommer landa runt 400 miljoner kronor.

– Det är samma som för Åkeshov. Man ska tänka på att många av simhallarn­a har hållit i 40-50 år och inte rustats upp under hela den tiden, säger Kersti Ruthström.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? GRÖNGÖLING. Vällingby sim- och idrottshal­l är grönklassa­d vilket betyder att särskild hänsyn måste tas under renovering­en.
FOTO: LOTTEN ENGBOM GRÖNGÖLING. Vällingby sim- och idrottshal­l är grönklassa­d vilket betyder att särskild hänsyn måste tas under renovering­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden