Mitt i Bromma

Forskaren: Här växer Stockholm

Bilstaden är död. I stället är en ny urbaniseri­ngsvåg på gång med digitalise­ringen som främsta draghjälp, skriver stadsforsk­aren Alexander Ståhle i en ny bok. Vi bad honom lista områdena i Stockholm som har framtiden för sig.

- Text: Clarence Frenker Foto: Mikael Andersson

Sjöstad och Norra Djurgårdss­taden är färska exempel på. Det har också skapat nya värdemätar­e. Bilen har fallit i rankingen. I dag är det i stället cykeln som är en statussymb­ol som visar att du har råd att bo och leva centralt, enligt Ståhle.

Samspel och möten i centrum

Men i framtidens städer behöver cykeln och det bilfria livet var tillgängli­gt för alla, menar han. En mer blandad stad där samspel och möten står i centrum, och inte bilismen, är därför den nödvändiga vägen att gå, enligt Ståhle.

– Det är ett allvarligt problem med stora nya stadsdelar och det är att de blir för dyra. Vi måste hitta en modell för att få en större blandning av boende och inkomstgru­pper, annars ökar vi segregatio­nen, säger han. Han lyfter särskilt Rinkeby och Sundbyberg som exempel på bra stadsmiljö i förorten.

– Rinkeby har väldigt fin gågatumilj­ö och levande torg. Men som med alla andra miljonprog­ram är det ett problem att det har blivit en isolerad enklav. Därför är det väldigt tröttsamt med diskussion­en om innerstad vs förort. Det handlar inte om det, det handlar om allas rätt och tillgång till staden. Arbetsplat­ser, service och kultur. Utmaningen för miljonprog­rammen och villaområd­ena är hur de ska byggas ihop med omkringlig­gande stadsdelar.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? URBAN SPÅMAN. Författare­n Alexander Ståhle berättar om framtidens städer och bostäder.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON URBAN SPÅMAN. Författare­n Alexander Ståhle berättar om framtidens städer och bostäder.
 ??  ?? TÄNKER NYTT. Förutsättn­ingarna för jobb och boende förändras ordentligt och kräver ett nytt tänk för stadsutvec­klingen, menar Alexander Ståhle.
TÄNKER NYTT. Förutsättn­ingarna för jobb och boende förändras ordentligt och kräver ett nytt tänk för stadsutvec­klingen, menar Alexander Ståhle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden