Mitt i Bromma

Panikbygg inte bort unik kultur

- Boende vid Västerled

Alla i Bromma är inte moderater. I den debatt som pågår kring byggplaner­na vid Västerled får vi som bor i närheten etiketter påklistrad­e på oss som jag inte alls känner igen mig i.

Jag är ingen borgerlig väljare men jag har valt att bo på en plats som präglas av omsorg om naturen och om den bebyggelse som finns. Här har genom åren funnits folk med hjärtat till vänster. PerAlbin Hansson, makarna Myrdal, Per Edvin Sköld, Camilla Odhnoff och andra socialdemo­kratiska ministrar har uppskattat Trädgårdss­taden.

Att bo här har samtidigt sina konsekvens­er. Det har knappt gått att flytta ett fönster på huset eller bygga ett förrådsskj­ul utan att stadsbyggn­adskontore­t har haft invändning­ar. Många byggplaner går i stöpet. Allt för att värna om den unika karaktären i området. Men jag tycker det är bra att någon har en helhetssyn på hur det byggs och fi nner mig gärna i att inte alltid få som just jag vill.

Kanske är det därför jag känner mig så lurad nu när det plötsligt tycks gå utmärkt att bygga fyravåning­shus några meter från min dörr. Som politiker går det tydligen att flytta gränsen för vad som räknas som unika kulturvärd­en lite hur som helst. Motivering­en tycks vara att det ska statueras exempel så att moderata väljare lär sig veta hut. Att lyssna på oss som bor i området och försöka kompromiss­a är det inte tal om. Det ska panikbygga­s. Förskoleba­rnen som tidigare haft naturen nära får i framtiden söka efter den i sina läsplattor.

Samtidigt hör vi från boende i Spånga att där finns det byggklara tomter – som samma politiker alltså inte vill ha. Trots att det borde innebära att bygget blev klart fortare och de nyinflytta­de skulle mötas av glada grannar. Att gå boende till mötes när nya områden planeras ger fler nöjda väljare på sikt.

 ??  ?? MILJÖTÄNK. Att bygga för att lära moderater veta hut är ett dåligt argument – värna om en vacker miljö och bygg med omsorg istället, tycker insändarsk­ribenten.
MILJÖTÄNK. Att bygga för att lära moderater veta hut är ett dåligt argument – värna om en vacker miljö och bygg med omsorg istället, tycker insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden