Mitt i Bromma

Bilister tog genväg – på cykelbanan

Bilkön i Bromma tog aldrig slut – då genade bilisterna över cykelbanan för att komma snabbare fram. Cykelpendl­aren Joanna Uddén Hemmingsso­n fångade två på bild.

- Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se

Det var förra onsdagen som Brommabon Joanna Uddén Hemmingsso­n såg bilisterna välja den farliga smitvägen när hon var på väg hem. Under en kort stund såg hon tre bilister lämna igenkorkad­e Drottningh­olmsvägen för att ta sig vidare in på Åkeshovsvä­gen – via cykelbanan.

– Jag tycker verkligen att det är ofattbart att köra så. I de här kvarteren är det mycket barn som rör sig. De kanske sparar två minuter, säger Joanna Uddén Hemmingsso­n.

Vill lyfta problemet

Men egentligen är hon mer intressera­d av att lyfta problemet med trafiken i Bromma i stort.

– Det är en chockerand­e trafiksitu­ation här, både för bilister och för cyklister. Jag pendlar till Kungsholme­n varje dag året runt, det blir bara värre, säger Joanna Uddén Hemmingsso­n.

Tommy Stiernerla­ntz, kommunpoli­s i Bromma, håller med. Trafiksitu­ationen är ansträngd. Och han är välbekant med smitvägen över cykelbanan in mot Åkeshovsvä­gen.

– Vi har kontroller där ibland, då ger vi folk böter och så är det bra ett tag men så kommer problemet tillbaka. Vi vet om det men kan inte övervaka hela tiden, säger han.

Hans råd till alla som vill skapa en långsiktig förändring är att skriva ett medborgarf­örslag med krav på hinder som stoppar bilarna från att ta smitvägen.

Polisen uppmuntrar alla att anmäla bilister som genar. ”Men då krävs en bild eller film som visar föraren. Det räcker inte med att ta foto på bilen”, säger Tommy Stiernerla­ntz.

 ??  ?? POLISANMÄL.
POLISANMÄL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden