Mitt i Bromma

Rap-kören som samlar hela Stockholm

Vällingbys nya rapkör samlar folk från hela länet och i alla åldrar. Kulturhuse­t stadsteate­rns satsning på hiphop har smygstarta­t i Vällingby.

-

– Dooo-re- miii- fa- sooo.... Okej, du ska vara här, kom och ställ dig med altarna.

Paris Renita leder kördeltaga­rna i skalor, hon gungar i takt och tar tonerna med swing, lyssnar och flyttar om folk så att de hamnar rätt – bland tenorer, sopraner eller altar.

Några nerver verkar ingen bekymras av. Stämningen är lättsam och det märks att folk är taggade när musiken kör igång och alla gemensamt river av soulklassi­kern We are family.

Det är andra gången kören repar och många har kommit åkandes från Täby, Fruängen, Trångsund och andra ställen.

– Jag såg på Facebook att den här kören skulle starta och åker hit från Tumba, det är så värt det! säger Natalia Durkalec.

Bara två killar

För Amira Sulleiman, 17, och Abbe Elkadi, 18, båda från Vällingby, och Benji Khadem, 21, från Hässelby gård var det självklart att gå med i kören.

– Vi är här på stadsteate­rn jättemycke­t. Vi sjunger och har varit med i samtalsgru­pper om samhället som Ayesha (Quraishi, biträdande konstnärli­g ledare, reds anm) håller i, och jag är med i en dansgrupp här, säger Amira Sulleiman.

Benji Khadem och Abbe Elkadi är de enda killarna som hittat hit hittills.

– Det är grymt, jag får beatboxa! Vi brukar göra musik både på Tegelhögen och här, det är så bra att Kulturhuse­t har öppnat i Vällingby, säger Abbe Elkadi.

Måste gunga

Låten som kören jobbar med heter Revolution av artisten Kirk Franklin, där verserna även i originalet rappas fram av en kör. Den är ganska snabb så det gäller att hålla tungan rätt i mun. Första, andra gången låter det ganska rörigt men alla kämpar på.

– Ni måste tänka på texten som en dans, like a swing, ni måste gunga med orden. Rappare tramsar inte när de rör sig, det är så man får till det, instruerar Paris Renita.

Hon är från Washington men har jobbat som profession­ell musiker i Sverige till och från sedan början av 1990-talet, med artister som Titiyo, Ro- bin, Rob’n’Raz och Jennifer Brown.

– Jag har sjungit mycket soul, gospel och r’n b, detta är första gången jag jobbar med rap. Men när jag blev tillfrågad att leda den här kören tänkte jag, ja, varför inte? So far so good! säger Paris Renita.

Kommer bjuda på konsert

Elin Tellebo är en av initiativt­agarna till hela projektet.

– Om man ska rappa väntas man vara ”färdig” redan från början, man ska mörda på micken. Här lär vi oss och sjunger och rappar tillsamman­s, säger hon och tillägger:

– Vi ska landa i en konsert, men vi får se när. Det blir när alla känner sig redo för det.

Efter att ha kört låten flera gånger á cappella, övar de med musik och redan innan första timmen är slut och det är dags för paus börjar det sätta sig.”Do you want a revolution?” ropar ena halvan och andra svarar ”Whoop whoop!”

Att deltagarna har roligt går inte att ta miste på och det viktigaste är att ha kul, tycker Josephine Hoffmann, som är i 60-årsåldern och kommer åkandes från Täby för att vara med. Hon är en riktig körveteran.

– Jag är med i två andra stora körer men när jag läste om denna tänkte jag att jag måste testa. Jag blir nog ingen världsberö­md rappare men det är kul! säger hon. Text: Stella Papapanagi­otou Foto: Ylva Bergman

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? PROFFS. Körledaren Paris Renita brukar sjunga soul och R’n’B och har jobbat med många svenska artister. ”Det är första gången jag jobbar med rap, so far so good”, säger Paris Renita.
FOTO: YLVA BERGMAN PROFFS. Körledaren Paris Renita brukar sjunga soul och R’n’B och har jobbat med många svenska artister. ”Det är första gången jag jobbar med rap, so far so good”, säger Paris Renita.
 ??  ?? ROLIG AKTIVITET. Lättsam stämning och taggade deltagare när kören river av soulklassi­kern We are family.
ROLIG AKTIVITET. Lättsam stämning och taggade deltagare när kören river av soulklassi­kern We are family.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden