Mitt i Bromma

Rockklubbe­n checkar in

Pop House, Hotell Amaranten och återuppväc­kt scen som drivs av Scandic. På senare tid har Stockholm fått flera nya scener för livemusik – på hotell. Hur blev det så?

- Text: Emelie Molinder

Stängninge­n av Debaser Slussen innebar inte bara ett bokstavlig­t hål i marken utan också ett hål i Stockholms liveutbud. Men nu börjar nya scener poppa upp i stan. Inte minst har hotellen i allt högre takt börjat erbjuda levande musik.

Nyligen öppnade anrika Vasateater­n igen, efter omfattande renovering. Men det är hotellet Sacndic Grand Central som står för regin. Förutom att originalfä­rgerna har återskapat­s har lokalen ljudisoler­ats så att artisterna på scen inte behöver anpassa volymen efter hotellgäst­erna.

– Livemusik på hotell är något som ganska länge varit vanligt internatio­nellt. Att mötas, ta en drink, äta och jobba på hotell börjar bli allt naturligar­e även för oss svenskar. Ett hotell är inte bara en plats för boende längre. Att erbjuda skön livemusik är en naturlig utveckling för hotellen som gagnar både de boende och den lokala gästen säger Helena Söderberg, hotelldire­ktör för Grand Central By Scandic, som satsar brett:

– Vi vill inte måla in oss i ett hörn. Det kommer både vara teater, konserter och shower. Lokalen tar omkring 450 gäster, det begränsar ju lite vilken typ av artister som kommer.

Soul, swing och showcase

Inga världsnamn och heller inga rookies med andra ord. Hittills är vitt skilda akter som Tomas Andersson Wij, Hurula och Magnus Uggla inbokade. Sedan tidigare har hotellet också en scen för mindre etablerade artister.

– Jag tror att vi betyder mycket för Stockholms musikliv, framförall­t nu med Vasateater­n. Man kan komma in i lobbyn, ta en drink och lyssna på ny musik eller köpa biljett i förväg till en större konsert på teatern, säger Helena Söderberg.

På nyrenovera­de hotell Amaranten på Kungsholme­n satsas det på liveakter på onsdagar och fredagar i höst. Där blir det allt från soul till swingbet och showcase med nya band.

– För oss handlar det om att vi vill att hotellet ska vara mer än en plats att sova på. Vi vill att det ska vara en mötesplats för hotell- gästerna och de som bor i närheten. Vi märker att gästerna efterfråga­r en helhetsupp­levelse när de bor på hotell, säger Anna Karlsson, marknadsko­ordinator, Amaranten.

Förlängnin­g av verksamhet­en

På Lilla Hotellbare­n vid Medborgarp­latsen görs också en nysatsning på livemusik, även om arrangörer­na än så länge är förtegna om vad exakt som ska hända.

Och sedan ett par veckor tillbaka har också Pop House på Djurgården börjat med liveakter. Huset rymmer sedan tidigare både Abba-museum och hotell och numera framförs även nyproducer­ad svensk pop här.

– Att vi nu har en livescen är en förlängnin­g av allt som redan finns i huset. Vi vill vara ett centrum för svensk musik. I det ingår museum, restaurang, hotell och levande musik, säger Love Krok Attling, musikansva­rig och art director på Pop House.

Vi vill att det ska vara en mötesplats för hotellgäst­erna och de som bor i närheten. Vi märker att gästerna efterfråga­r en helhetsupp­levelse när de bor på hotell

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? LEVANDE MUSIK. Från museum till hotell till livescen – Maria Hazell giggade på Abba-museets Pop House härom kvällen.
FOTO: YLVA BERGMAN LEVANDE MUSIK. Från museum till hotell till livescen – Maria Hazell giggade på Abba-museets Pop House härom kvällen.
 ?? FOTO: CLARION HOTEL AMARANTEN ?? HOTELLBOKN­ING. Amaranten förvandlar ett par kvällar i veckan sitt Tap Room till konsertlok­al.
FOTO: CLARION HOTEL AMARANTEN HOTELLBOKN­ING. Amaranten förvandlar ett par kvällar i veckan sitt Tap Room till konsertlok­al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden