Mitt i Bromma

Snatteriet fortsätter i Bromma

Kaféägaren i Höglandet vädjar till föräldrar

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Rimon Dimet driver sedan ett år tillbaka Mafi Metlo café på Höglandsto­rget. Kaféet har blivit ett populärt tillhåll för områdets ungdomar. Hit går gärna Höglandssk­olans elever under raster och efter skoltid för att köpa godis eller hänga i väntan på att bli hämtade av sina föräldrar.

– Det är mycket trevligt, jag har inte barn själv. Du anar inte hur glädjen bubblar i mig när jag ser vissa elever, säger Rimon.

”Dåliga tricks”

Men det är inte bara glädje. Det är svårt att få kaféet att gå runt och ända sedan starten har Rimon haft problem med att ungdomar snattar både godis och läsk i hans butik.

– De använder så dåliga tricks. De skickar mig att hämta vatten och så fort jag vänder mig om så tar de nåt. Eller så kommer de i grupp och betalar för en läsk. Men när de går har jag sex tomma luckor i läskkylen, säger han.

Trots att han räknar att han förlorar tusentals kronor i månaden på snatterier­na så har han aldrig polisanmäl­t en händelse.

– Jag vill att föräldrarn­a ska få reda på det innan det går till polisen. Jag vill inte att det ska bli någon hållhake på barnen i framtiden. Samtidigt tänker jag att jag kanske gör fel som låter dem komma undan. Då tror de kanske att de är smarta och så börjar de med större saker, säger han.

Några åttondekla­ssare som vi stoppar utanför kaféet säger att de inte tror att det är brist på fickpengar som driver ungdomar till att snatta.

– Det är väl kanske att man ska vara lite tuff inför sina vänner, säger en av dem.

”Kom in och hälsa”

Att Rimons kafé har blivit som en fritidsgår­d är egentligen helt okej med honom. Men han önskar att föräldrarn­a skulle titta förbi själva någon gång så han vet vilka de är.

– Föräldrar, ta er tid att komma in och hälsa, köp en bit bröd eller nåt. Jag vill att föräldrar ska visa för barnen att de känner mig, så händer det något så vet jag vilka föräldrar jag ska vända mig till, säger han.

Problem förut

I höstas rapportera­de Bromma Tidning om Ica i Ålsten som också hade problem med snatterier. Då tog man in vakter i butiken och kontaktade rektorer på de närliggand­e skolorna. Det gav efter en tid resultat.

Även Rimon har tagit kontakt med Höglandssk­olan. Och när Bromma Tidning ringer skolan säger man att man har tagit det hela på allvar.

– Absolut, det ska ut ett brev till föräldrar i dag, säger skolsekret­eraren Gunilla Frykenstam.

Jag vill att föräldrarn­a ska få reda på det innan det går till polisen.

 ??  ??
 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? UTSATT. ”De skickar mig att hämta vatten och så fort jag vänder mig om så tar de nåt”, säger caféägaren Rimon Dimet.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA UTSATT. ”De skickar mig att hämta vatten och så fort jag vänder mig om så tar de nåt”, säger caféägaren Rimon Dimet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden