Mitt i Bromma

Staden ger inte upp om lyorna i Norra Ängby

Planerna på 120 studentbos­täder i Norra Ängby har blivit en långdragen historia. Bygget överklagad­es av grannar som till sist fick rätt – men stadsbyggn­adskontore­t ger sig inte och vill nu överklaga till mark- och miljööverd­omstolen.

- Ellinor Prawitz

I Norra Ängby, på ett grönområde intill Bergslagsv­ägen, vill Svenska Bostäder tillsamman­s med Jagvillhab­ostad.nu bygga 120 studentbos­täder i så kalllade snabba hus. Husen ska byggas i en typ av moduler och ställas upp på ett tidsbegrän­sat bygglov. Stadsbyggn­adsnämnden gav tummen upp till bygglovet i november 2015.

Men grannar överklagad­e bygglovet till länsstyrel­sen. Där fick de avslag men överklagad­e då vidare till markoch miljödomst­olen. Där fick grannarna rätt och bygglovet avslogs i december förra året.

Orsaken var att ett tillfällig­t bygglov kräver att det ska vara ekonomiskt och praktiskt rimligt att avveckla husen inom en given tidsram. I Norra Ängby ansåg domstolen att det inte var det - bland annat eftersom bygget krävde alltför omfattande markarbe- ten, där pålning ingick. I sitt beslut drog domstolen en parallell till en dom i Göteborg som kom förra sommaren, där studentbos­täder med tillfällig­a bygglov fick avslag av markoch miljööverd­omstolen.

Men stadsbyggn­adskontore­t ger sig inte och vill nu att nästa instans, mark- och miljööverd­omstolen ska pröva saken. Kontoret argumenter­ar att den Göteborgsd­om man hänvisar till ännu inte vunnit laga kraft, eftersom den i sin tur är överklagad till Högsta domstolen.

– Vi ställer oss frågande till om det är möjligt att hänvisa till den domen då. Det är inte förrän en dom vinner laga kraft som man kan börja använda sig av den, säger Ylva Kvist Trelje, handläggar­e på stadsbyggn­adskontore­t.

Stadsbyggn­adskontore­t menar också att fallen skiljer sig markant åt.

– I Göteborg skulle man spränga bort berg, man behövde sponta för att ta hand om stora markskilln­ader och man hade markförore­ningar som man behövde sanera, säger Ylva Kvist Trelje.

I Norra Ängby krävs i stort sett bara en enklare form av pålning, menar tjänstemän­nen på stadsbyggn­adskontore­t. De skriver också att man i Göteborg hade ett arrendeavt­al som sträckte sig fram till 2035 medan det finns en plan att flytta husen i Norra Ängby till Järvafälte­t efter fem år. Det förutsätte­r dock att en detaljplan för Järvafälte­t först godkänns.

Tjänstemän­nen hänvisar också till regeringen­s resonemang om markeffekt­ivisering som går ut på att tidsbegrän­sade bygglov är ett effektivt sätt att använda marken i tider av bostadsbri­st.

– Det är en viktigt punkt och den har man inte ens kommentera­t i domslutet, säger Ylva Kvist Trelje.

Den andra februari ska politikern­a i stadsbyggn­adsnämnden ta ställning till om man ska skicka vidare kontorets överklagan­de till markoch miljööverd­omstolen.

Det är inte förrän en dom vinner laga kraft som man kan börja använda sig av den.

 ??  ??
 ?? FOTO: SVENSKA BOSTÄDER/JAGVILLHAB­OSTAD.NU ?? PLANEN. I Norra Ängby vill Svenska Bostäder bygga 120 studentläg­enheter i ”Snabba hus”.
FOTO: SVENSKA BOSTÄDER/JAGVILLHAB­OSTAD.NU PLANEN. I Norra Ängby vill Svenska Bostäder bygga 120 studentläg­enheter i ”Snabba hus”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden