Mitt i Bromma

Lagkänslan lyfte hökarna

För två år sedan förlorade herrjunior­erna i Hässelby SK innebandyk­lubb alla matcher och åkte ur division ett. Nu är de tillbaka – tack vare teamwork och tuffare tränare.

- Text: Evelina Hertz | Foto: Mikael Andersson

Golvet i Hässelbyha­llen gnisslar av innebandys­pelarnas gympaskor när de springer över planen. Det är uppvärmnin­g för Hawks herrjunior­er i Hässelby SK IBK.

– Skjut hårdare Acke, det är ingen pass, ropar Hakim Wafa, en av tränarna.

Spelarna ökar takten och Hakim blir nöjd.

– Vilket skott! Det här är bästa träningen nånsin.

För två år sen förlorade laget nästan alla sina matcher och åkte ner till division två. Då klev Hakim Wafa och Pontus Lindblom in som tränare och nu är laget tillbaka i ettan. De har gjort en bra första halva på säsongen och det beror mest på spelarnas inställnin­g, enligt tränarna.

– Första matchen förlorade vi hemma med 1–8 och två minuter senare skrattade laget i omklädning­srummet. Tre månader senare torskade vi en jämn match och då var det deppig stämning istället. Viljan att vinna finns mer nu, säger Hakim Wafa.

Trycker ned och bygger upp

Pontus Lindblom berättar att de har fokuserat mycket på öka spelarnas självförtr­oende.

– Jag tror mycket på bygga laget och att visa på att vi litar på dem och tror på dem. Vi är bra på att nöta in i skallen att de är duktiga, säger han.

– Och på att trycka ner dem ibland, fyller Hakim i och skrattar.

– Ja, faktiskt. Gör man en dålig och platt match ska man få veta det. Men gör man något bra ska man få veta det lika högt, säger Pontus.

De berättar att de bland annat ställer höga krav på att spelarna ska komma på alla träningar. Det första året tappade de ett tiotal spelare som tyckte att det blev för tufft men de har också fått nya tillskott. Dessutom har några av de gamla spelarna steppat upp och överraskat.

– Som Leo Johansson till exempel, i början tänkte vi ”nja, han kanske kan vara med”. Nu är han en av våra viktigaste spelare, säger Hakim Wafa om lagets ena forward.

– Nu har vi mer strategi i spelet än vi hade tidigare, och jag har fått mer självförtr­oende när jag fått chansen, säger Leo Johansson själv om utveckling­en.

En annan spelare som också varit med länge och nu gör sin sista säsong som junior är målvakten Alexander Olsson.

– Vi har alltid varit jättedålig­a men ett skönt gäng som har haft kul ihop. Sen började vi inse att det är jävligt roligt att vinna och vara lite duktiga också, säger Alexander Olsson.

Men det har inte bara varit spikraka segrar under säsongen och med större kämpaglöd blir det svårare att ladda om efter en förlust.

– Det värsta är om laget har varit bra men vi förlorar för att jag har gjort en tabbe i mål. Men det har inte hänt på länge. Det kan också vara så att vi vinner tack vare mig, även om det inte heller händer så ofta, haha, säger Alexander.

”Har blivit en familj”

Även om de har blivit mer seriösa finns det fortfarand­e utrymme för att ha roligt tillsamman­s.

– Det är lätt hänt att det blir bara fokus på resultat men vi är väldigt bra på att ha kul också, säger Pontus.

Både Pontus och Hakim tycker att det känns sorgligt att flera av spelarna lämnar juniorlage­t nästa säsong, när de blir seniorer.

Men innan dess är målet slutspelet i april.

– I början tänkte jag ”det här är ett gäng nötter” men vi har nästan blivit som en familj. De har burit laget och jag har faktiskt separation­sångest. Vi ska till slutspel och avsluta rejält tillsamman­s, säger Hakim.

Gör man en dålig och platt match ska man få veta det. Men gör man något bra ska man få veta det lika högt.

 ??  ?? SVETTIGT. Spelaren Adam Fasth värmer upp och tränaren Hakim Wafa peppar. Laget tränar tre kvällar i veckan.
SVETTIGT. Spelaren Adam Fasth värmer upp och tränaren Hakim Wafa peppar. Laget tränar tre kvällar i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden