Mitt i Bromma

Pjäs ska väcka diskussion om rasism

Ensemblen bakom föreställn­ingen Verklighet­en, som har premiär på Stadsteate­rn i Vällingby i mars, vill inte ha några applåder. I stället vill de få publiken att börja prata om hatbrott och rasism.

- Evelina Hertz 073- 006 96 36 evelina.hertz@direktpres­s.se

Skådespela­rna Julia MarkoNord och Alex Jubell repar igenom öppningssc­enen i föreställn­ingen ”Verklighet­en”.

Alex Jubell, som spelar karaktären ”Pojken”, har precis beskrivit en historisk scen för publiken om en aboriginsk pojke som står på en klippa och ser skepp segla in mot land. Han vet inte vad skepp är – eller att de ombord kommer med sjukdomar och våld till hans by.

– Om du kunde resa tillbaka i tiden till den pojken, vad skulle du säga till honom då? Skulle du säga ” döda dem, döda dem allihop”? frågar ”Pojken” publiken.

Utsätts för hatbrott

Det som händer sedan är att ”Pojken” utsätter den andra huvudkarak­tären, ”körledaren Klaras”, mångkultur­ella kör för ett hatbrott. Föreställn­ingen handlar inte så myck- et om varför han gör det, utan fokuserar på människorn­a runtomkrin­g.

– Den handlar om oss som undrar hur vi ska kunna fortsätta vara levande människor när sånt här händer. ”Klara” kämpar hela pjäsen med frågan ”vem blir jag av att ha mött det här?”, säger Julia Marko-Nord.

”Måste vara öppna”

Varje gång föreställn­ingen spelas kommer en ny kör med koppling till Västerort att medverka på scen tillsamman­s med artisten Doreen Ndagire.

– Oavsett om det är ett gäng pensionärs­tanter eller en rapkör, kommer det addera ett element för oss eftersom vi måste vara öppna och ha ett visst mått av improvi- sation. Det kommer bli olika upplevelse­r och väcka olika känslor hos publiken, säger Julia Marko-Nord.

Originalet är en engelsk produktion som skrevs efter massakern på Utöya 2011. Enligt Olof Hanson, konstnärli­g ledare, som nu gör regidebut i Vällingby, handlar den svenska versionen om att rasism finns bland oss alla i samhället. Föreställn­ingen kommer bland annat att visas för högstadiee­lever.

– Vår dröm är att vi ”slipper” applådtack­et och att förställni­ngen istället glider ut. Vi och publiken tackar kören och sen stannar Alex, Julia och Doreen kvar i rummet om det är någon som vill prata efteråt. Vi hoppas att det kan leda till en diskussion, säger Olof Hanson.

Den 10 mars är det premiär på Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Vällingby. Skådespela­rna Alex Jubell och Julia Marko-Nord tillsamman­s med regissören Olof Hanson. Öppet för alla (och gratis)

 ??  ?? REPAR. ”Råttkungen” är en musikalisk monolog av och med hiphoparti­sten Mapei om psykisk ohälsa. Premiär 12 maj. Rapkör söndagar kl 17–18.30, dancehall lördagar kl 14–15.30.
REPAR. ”Råttkungen” är en musikalisk monolog av och med hiphoparti­sten Mapei om psykisk ohälsa. Premiär 12 maj. Rapkör söndagar kl 17–18.30, dancehall lördagar kl 14–15.30.
 ??  ?? ”Prata högre Karin” är en revy om tryckfrihe­tsförordni­ngen. Den spelas av Kretsteate­rn som är vintervers­ionen av Parkteater­n. Kommer till Vällingby 1 februari.
”Prata högre Karin” är en revy om tryckfrihe­tsförordni­ngen. Den spelas av Kretsteate­rn som är vintervers­ionen av Parkteater­n. Kommer till Vällingby 1 februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden