Mitt i Bromma

Nytt beslut ska minska risken för chockhöjni­ng av SL-kortet

Hellre en liten höjning varje år än en chockhöjni­ng då och då. Landstinge­t tar steg mot ett nytt sätt att bestämma priset på SL-biljettern­a.

- Andreas Jennische

I maj 2016 kom den borgerliga alliansen och Miljöparti­et överens om SL-taxorna som sträcker sig fram till och med 2019.

Uppgörelse­n innebär att månadskort­et höjs med totalt cirka 100 kronor under åren 2017-2019 med en första höjning på 40 kronor som trädde i kraft den 9 januari i år.

Men hur blir det efter 2019?

Den borgerliga alliansen och Miljöparti­et skissar på en plan.

Nu ska SL utreda om priset på biljettern­a kan indexeras, alltså knytas till prisutveck­lingen på andra saker, och räknas upp lite år för år enligt ett visst system.

– Vi vill komma bort från det här hattandet kring prisutveck­lingen och hitta ett system som innebär mer förutsägba­ra prisföränd­ringar och som går att knyta till prisutveck­lingen i samhället i övrigt, säger trafikland­stingsråd Kristoffer Tamsons (M).

Prisföränd­ringarna på SLbiljette­rna har gjorts ryckigt genom åren. Mest (ö)känd är den höjningen på 100 kro- nor på ett bräde som gjordes 2011 och som dåvarande finansland­stingsråd Torbjörn Rosdahl (M) jämförde med ”tre chipspåsar”.

– Genom en indexering kan vi få till ett jämnare och stabilare system, säger Malin Karlsson (MP), vice gruppledar­e för Miljöparti­et i landstinge­t.

Enkelt uttryckt: Alliansen och Miljöparti­et tycker att det är bättre med en liten höjning varje år än med ett pris som ligger kvar på samma nivå en längre tid för att sedan höjas kraftigt i ett svep.

– Jämnare är bättre, säger Malin Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden