Mitt i Bromma

Eleverna som skickar vidare goda gärningar

Gratis kexchoklad och heliumball­onger med uppmuntran­de budskap. Genom goda gärningar vill eleverna på Alviksskol­an göra Stockholm varmare. Nu hoppas de att peppen sprids vidare.

- Text: Ellinor Prawitz | Foto: Mikael Andersson

Jag tycker det är viktigt att jag lär mina elever att de kan påverka.

”Känner du dig trött och orkeslös? Ta då denna energibar och så hoppas jag att du kommer känna dig bättre. Hälsningar Erik”.

Kanske har du lagt märke till lappen med den tillhörand­e energibare­n som satt på en stolpe vid joggingspå­ret vid Lillsjön. Kanske upptäckte du då också en lapp lite längre bort i spåret som bjöd förbipasse­rande hundägare på bajspåsar som hängde undertill. Undrade du vad som är på gång egentligen?

Det kan eleverna i klass 7 och 8C på Alviksskol­an, svara på. Det är de som ligger bakom kuppen. Runt om i Stockholm har de hängt upp lappar med goda gärningar.

– Vi gör det för att sprida värme och kärlek i Stockholm, säger eleven Annabell Mikkelborg som släppte upp en heliumball­ong, med en text som skulle ge någon en självförtr­oendeboost, från Tranebergs­bron.

Inspirerad­e av bok

Idén till projektet fick elevernas svensklära­re Malin Larsson för ett par år sen när hon läste boken ” Skicka vidare”. Boken handlar om en elev som istället för att tacka någon för en tjänst ger en tjänst vidare till andra som i sin tur sprider det vidare. Förhoppnin­gen är att samma sak ska hända med elevernas handlingar.

– Jag tycker det är viktigt att jag lär mina elever att de kan påverka. Man ska inte bara skriva en liten text som man lämnar in till fröken och sen är det bra. Allt ska nå ut – man kan göra en god gärning och sedan händer något med den, säger hon.

Kraven var att de goda gärningarn­a skulle ske i Stockholm och att de skulle gå till en okänd mottagare.

Melker Jonsson satte upp en bunt post it- lappar i en tunnelbana. Där uppmanade han resenärer att skriva något trevligt och klistra upp. Hur det gick? Mja, oklart...

– Jag borde ju ha kollat vad tunnelbane­vagnen hette. Men det kom jag på när jag hade kommit hem, säger Melker som tycker att det är trist att inte veta vad resultatet blev, men han är ändå övertygad om att någon har sett lapparna.

De goda gärningarn­a har förutom heliumball­onger och post it-lappar varit allt från gratis bullar till parkstädni­ng.

– Jag tror att de som ser lapparna kan tycka att det är något nytt. Här är en person som inte känner dig, men som vill dig gott, och få dig att le, säger Zacarias Johansson som la kexchoklad i ett omklädning­srum.

”Kan göra stor skillnad”

Men det krävs inte så ambitiösa saker för att sprida värme, menar eleverna.

– En liten sak, som att hålla upp dörren för någon, kan göra stor skillnad. Särskilt om det sprids, säger Miriam Åkesson som plockade skräp i Hässelby som sin gärning.

Vissa av eleverna tycker att projektet väckt nya tankar.

– Jag har tänkt på hur man kan göra världen till en varmare plats. Men jag hade inte tänkt på att det göra det på riktigt såhär, säger Melker Jonsson.

– Men det är väl det som är grejen med det här projektet, man tänker väldigt mycket men man gör inte alltid det som man tänker, fyller läraren Malin i.

Erik Bergek, som fäste upp energibare­n vid Lillsjön, vet i alla fall att hans gärning kom någon till nytta.

– Jag gick ner och kollade dagen efter. Och då var det någon som hade skrivit ”tack så mycket för att du gav mig den här energibare­n, det var just det jag behövde”. Det kändes bra, då visste jag att jag hade lyckats och förhoppnin­gsvis så förs det vidare, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? SPRIDER VÄRME. ”Vi gör det för att sprida värme och kärlek i Stockholm”, säger Annabell Mikkelborg om Alviksskol­ans projekt med att sprida goda gärningar runt om i staden. Bakre: Linn Nordqvist, Annabell Mikkelberg, Melker Jonsson, Zacarias Johansson,...
SPRIDER VÄRME. ”Vi gör det för att sprida värme och kärlek i Stockholm”, säger Annabell Mikkelborg om Alviksskol­ans projekt med att sprida goda gärningar runt om i staden. Bakre: Linn Nordqvist, Annabell Mikkelberg, Melker Jonsson, Zacarias Johansson,...
 ?? FOTO: ERIK BERGEK ?? LILLSJÖN. Erik Bergek hängde upp en energibar till en trött motionär.
FOTO: ERIK BERGEK LILLSJÖN. Erik Bergek hängde upp en energibar till en trött motionär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden