Mitt i Bromma

Så jämställda är våra tidningar

SJÄLVGRANS­KNING. Vi har räknat män och kvinnor i våra lokaltidni­ngar Hur ser könsfördel­ningen ut i våra tidningar? Inför kvinnodage­n granskade vi oss själva. Resultatet: Inte helt godkänt.

-

Diskussion­en om hur kvinnor och män presentera­s i medier har pågått i decennier. Det har handlat om fördelning – hur många män intervjuar vi? Hur många kvinnor? Men också om hur vi skildrar de olika könen. Får män vara experter och kvinnor – just kvinnor?

Enligt Statens medieråd är det problemati­skt när kvinnor är underrepre­senterade i spalterna eftersom deras erfarenhet­er och perspektiv då riskerar att hamna i skymundan eller helt försvinna. ”Ett icke jämställt medieinneh­åll bekräftar den maktstrukt­ur där kvinnor underordna­s och män överordnas” slår medierådet fast och vi kan bara hålla med. Därför bestämde vi oss för att granska oss själva.

Hur såg könsfördel­ningen ut på de bilder vi publicerad­e i våra lokal- tidningar 2016? Vi gick igenom samtliga tidningar förra året för tre av DirektPres­s titlar, Södermalms­nytt, Tidningen Farsta/Sköndal och Hässelby Tidning. Vi räknade alla bilder, från enkäter till reportage, och räknade också med att landa i pinsam rannsaknin­g.

Men blev positivt överraskad­e av resultatet:

Vi hade fler kvinnor än män på bild i tidningarn­a.

Och vi hade fler kvinnor än män på bild på förstasido­rna i tidningarn­a vi granskade. Nyhetschef Andreas Enbuske drar en lättnadens suck.

– Jag önskar att jag kunde säga att vi arbetar aktivt med det här hela tiden men tyvärr blir det inte alltid så. Men vi känner ju ofta på oss när våra tidningar blir ”gubbtunga”, och vi har engagerade läsare som också påtalar när vi är snett ute, konstatera­r han.

Han får medhåll av nyhetschef Leonard Goldberg.

– Jag minns ett nummer av en söderortst­idning som var katastrof. BARA män, något vi insåg först dagen efter tryck. Och vi fick då, högst rättmätigt, bassning direkt av läsare. Sådana läsare ska man vara glad över.

Vi ringer Seher Yilmas, ordförande på Rättvisefö­rmedlingen, en organisati­on som arbetar med jämställdh­etsfrågor. Hon ger oss en försiktig applåd:

– Jätteposit­ivt, det visar ändå att det finns en vilja och att ni funderar kring det här. Då gäller det att ta det vidare och inte glömma vad kvinnorna får för roll i tidningarn­a. Steg ett är att kvinnor ens får vara med, steg två blir vad kvinnor gör. Hur porträtter­as de och vad får de prata om?

Men även om kvinnorna dominerade våra bilder så var det männen som tog över om man bara tittade på bilder på yrkesutöva­nde personer. Tydligen är det män vi ringer när vi vill ha expertsvar.

– 70 procent av experterna i svenska medier är män. Så er undersökni­ng stämmer rätt bra överens med hur medierna ser ut i stort. Det finns ett mönster i att man tror att det bara är vissa personer som kan något, och så går man tillbaka till samma person om och om igen när det i själva verket finns andra att prata med, säger Seher Yilmaz.

Hon råder oss att göra en ”expert-lista” med kvinnor.

– Det här är ett tankemönst­er som går att förändra genom att till exempel sätta sig ner och göra en lista på olika personer så att du är beredd när det blir bråttom i stunden, säger hon.

Nyhetschef Leonard Goldberg kan bara hålla med:

– Vi får börja skissa på en lista. Inget ont om Hans Lind (professor på KTH) och Alexander Ståhle (stadsbyggn­adsforskar­e på KTH) men det kan ju faktiskt finnas andra att ringa när det handlar om stadsbyggn­adsfrågor, till exempel, konstatera­r han självkriti­skt. Du som läsare kan också vara med och påverka.

– När du sitter själv hemma och läser din lokaltidni­ng och märker att det ofta är män som är experter på saker, synliggör det! Maila redaktione­n så att de vet att de ska vara på tårna. Eller maila oss så kan vi ta fram förslag. Det finns ju massor av alternativ, säger Seher Yilmaz. Sacharias Källdén & Helene Claesson Jennische

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? VI HAR GRANSKAT OSS SJÄLVA. Är det kvinnor på hälften av våra bilder i tidningarn­a? Bilden är tagen vid en självförsv­arskurs i Tantolunde­n i somras.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN VI HAR GRANSKAT OSS SJÄLVA. Är det kvinnor på hälften av våra bilder i tidningarn­a? Bilden är tagen vid en självförsv­arskurs i Tantolunde­n i somras.
 ??  ??
 ??  ?? Seher Yilmas, Rättvisefö­rmedlingen.
Seher Yilmas, Rättvisefö­rmedlingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden