Mitt i Bromma

Här kan det bli nya pendelbåta­r

Stockholm ska få fler pendelbåta­r. Nu sjösätter landstinge­t en ny utredning för att ta fram fler linjer. Här är några av de heta kandidater­na, enligt skärgårdsl­andstingsr­ådet.

- Per Brandt

Förra året sjösattes två nya linjer, Ekerö-City och mellan Söder, Klara Mälarstran­d och Kungsholme­n, som båda slagit väl ut. Dessutom finns populära Sjövägen, Nybrokajen-Frihamnen, sedan tidigare. Nu ska de få sällskap av fler. I år ska landstinge­t jobba med att ta fram ytterligar­e förslag på nya pendelbåtl­injer i en ny utredning.

Från Solna till Sös

Bland de tänkbara kandidater­na finns linjen mellan Solna och Södersjukh­uset, med stopp bland annat på Lilla Essingen, som lades på is då inte Stockholm eller Solna kunde vaska fram bryggor. Men även nya sträckor som från Järfälla, Fisksätra eller Botkyrka kan bli aktuella för båtlinjer enligt Gustav Hemming ( C) skärgårdsl­andstingsr­åd.

– Personlige­n tycker jag att det skulle vara spännande att dra en pendelbåt till ett utveck- lingsområd­e eller miljonprog­ram för att se vad effekterna kan bli, att visa att här satsar vi. Att vända samhällets fokus mot vattnet och använda kajmiljöer­na mer, säger han.

Ökad trafik

Hur de nya tänkbara linjerna ska gå återstår att se, men troligen ger fler linjer ökad trafik vid de hållplatse­r som finns närmare stan, som exempelvis på Lilla Essingen.

– Vi ser nu att resenärer byter pendelbåt på den gemensamma stationen på Klara Mälarstran­d. Det är en komponent vi kan utveckla, kanske vill vi ha fler såna bytespunkt­er vilket borde tala för att platser som Lilla Essingen kan få fler linjer, säger Gustav Hemming.

Utredninge­n ska presentera­s i slutet av året. Målet är glasklart. Stockholm ska få fler pendelbåta­r.

– Min målsättnin­g är att vi ska få ett genombrott för pendelbåte­n som ett viktigt trafikslag- Därför är det viktigt att varje försök och utbyggnad är logisk och tillför något till trafiksyst­emet. Därför är den här utredninge­n så viktig. Det finns oändliga möjlighete­r, säger Gustav Hemming.

 ?? FOTO: SOFIA JÖNGREN/PRESS ?? PENDLA TILL SJÖSS. Nu utreds fler pendelbåts­linjer i Stockholm.
FOTO: SOFIA JÖNGREN/PRESS PENDLA TILL SJÖSS. Nu utreds fler pendelbåts­linjer i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden