Mitt i Bromma

En hobby för kungar och nördar

Den 18 mars firar Vällingby frimärks- och vykortsför­ening Frimärkets dag i Trappan, Annexet i Vällingby. De har omkring 70 medlemmar men vill nu locka fler unga till samlandet.

- Evelina Hertz 073-600 69 36 evelina.hertz@direktpres­s.se

Att samla på frimärken är en gammal men högst levande hobby, enligt Anitha Schäfer och Bo Dahlner från Vällingby frimärks- och vykortsför­ening. Ungefär hälften av deras 70 medlemmar kommer på träffarna i Trappan, Annexet i Vällingby varannan måndag.

– Det första frimärket kom 1840 från Storbritan­nien. Från början var det kungarnas hobby och än i dag är det åtskilliga monarker som samlar, säger Bo Dahlner, ordförande i föreningen.

– Ja, de har ju sina kompisar på frimärkena, fyller Anitha i.

Har samlat tusentals

Båda två har samlat sedan barnsben och det har blivit en hel del frimärken genom åren.

– Ja jösses, det är löpmeter med tusentals märken vi talar om. Jag förvarar album överallt i bokhyllor och gardero- ber, säger Anitha.

– Men de dyraste har man i kassaskåp, tillägger Bo.

Man kan samla utifrån motiv, tillverkni­ngsätt, ostämplat eller med stämplar. Bo visar sin motivsamli­ng med svenska fåglar.

– Jag har delat upp dem i familjer. I Sverige finns det 480 olika arter varav 435 finns på frimärken och jag har allihop. Det tog flera år att samla dem och den ändrar sig ju hela tiden, säger Bo.

Vill locka unga

Den 18 mars firas Frimärkets dag i Trappan, Annexet i Vällingby. Alla som vill kan då få sina frimärken värderade. De vill locka fler unga till samlandet och därför får alla ungdomar som kommer dit utvalda motivfrimä­rken i present.

– Om man ska få någon att börja samla ska man inte vräka på dem frimärken. De måste få uppleva det som vi tycker är så roligt – att söka och glädjen att hitta, säger Anitha.

Både Bo och Anitha säger att det är det ständiga lärandet som håller dem kvar. En del menar att det är en lite nördig hobby, Antiha håller med och tycker att det är positivt.

– En nörd vill hela tiden lära sig mer om det han eller hon håller på med. Det kan handla om geografi, samhällsku­nskap, eller som i Bosses fall fåglar. Jag är väldigt konstintre­sserad och har myntat uttrycket ”frimärken är stor konst i litet format”, säger Anitha.

 ?? FOTO: EVELINA HERTZ ?? SAMLARE. ”Vi behöver unga som tar över och för samlandet vidare”, säger Anitha Schäfer. Med ordförande Bo Dahlner.
FOTO: EVELINA HERTZ SAMLARE. ”Vi behöver unga som tar över och för samlandet vidare”, säger Anitha Schäfer. Med ordförande Bo Dahlner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden