Mitt i Bromma

Het debatt om Hässelby gård i kommunfull­mäktige

- Hässelby gård är ett vardagsrum för ungdomsgän­g med drogproble­m! Det sa moderatern­as Bo Arkelsten i en het debatt i fullmäktig­e i måndags.

- Andreas Jennische

Den rödgrönros­a majoritete­n i Stockholm har låtit konsultbol­aget WSP ta fram en strategi för hur lokala stadsdelsc­entrum kan utvecklas till goda mötesplats­er med hög grad av service. I måndags debatterad­es strategin i kommunfull­mäktige.

– Levande lokala centrum är en stor och viktig del för att motverka segregatio­nen, sa Malin Ericsson (Fi).

Enligt den politiska majoritete­n ska stadsdelsc­entrumen utvecklas enligt principern­a för feministis­k stadsplane­ring där kvinnors behov står i fokus.

Moderatern­a ville se fler exempel på trygghetss­kapande åtgärder i riktlinjer­na. Bo Arkelsten (M) tog Hässelby gårds centrum som ett avskräckan­de exempel och kallade det ett ”vardagsrum för ungdomsgän­g med drogproble­m”.

Debatten gled snart över till frågan om ägande. Är det lättare att jobba mot ung- domsgäng och kriminella om staden äger centrumfas­tigheterna? Ja, sa Ann-Margarethe Livh ( V).

– Var det inte otroligt sorgligt att man sålde Hässelby gårds centrum till Boultbee? Det var då nedgången började, sa hon. Bo Arkelsten höll inte med. – Det vore för enkelt att säga att det är privata fastighets­ägare som är boven i dramat.

Riktlinjer­na har nu antagits.

Moderatern­a, Liberalern­a och Centerpart­iet reserverad­e sig.

 ?? FOTO: ANDREAS JENNISCHE ?? RÅDSALEN I STADSHUSET. Här sammanträd­er Stockholms stads kommunfull­mäktige ungefär var tredje vecka.
FOTO: ANDREAS JENNISCHE RÅDSALEN I STADSHUSET. Här sammanträd­er Stockholms stads kommunfull­mäktige ungefär var tredje vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden