Mitt i Bromma

”Sömnigt svar” på förslag om sovmorgon för elever

Ett och ett halvt år efter att förslaget först väcktes kommer nu ett svar. ”Det är en riktig sovmorgon de utsatt det här förslaget för”, säger Karin Ernlund (C).

- Andreas Jennische

Centerpart­iet lade fram sitt förslag om att ge alla Stockholms­elever sovmorgon i augusti 2015.

Partiets tanke är att ”tonåringar och barn i puberteten som rent hormonellt har en annan dygnsrytm skulle må bra av att få börja skolan en timme senare”, som Karin Ernlund (C) sade till StockholmD­irekt då.

Först nu, ett och ett halvt år senare, debatteras förslaget i kommunfull­mäktige.

Karin Ernlund är inte nöjd med saktfärdig­heten. Det är elever i skolan som ska få dra sig en stund, inte politiker i kommunfull­mäktige. Och definitivt inte i ett och ett halvt år – även om det är standard inom Stockholms­politiken att motioner tar tid att nå kommunfull­mäktige.

– Det är en riktig sovmorgon de utsatt det här förslaget för. Och det är ett väldigt sömnigt svar jag fått. Det är lite ”gäsp gäsp en intressant aspekt men vi vill inte detaljstyr­a, säger Karin Ernlund.

Svaret är skrivet av skolborgar­rådet Olle Burell (S) som anser att en central styrning av skolorna gällande skolstarte­ns förläggnin­g ”skulle inkräkta på rektors lagstadgad­e ansvar för organisati­onen”.

Karin Ernlund tycker att Burell pratar i nattmössan.

– Vi vill inte detaljstyr­a. Det vi vill är att utbildning­sförvaltni­ngen ska sprida erfarenhet­er från skolor som infört sovmorgon och sprida forskning som visar att det här är en bra idé för elevernas välmående och prestation­er i skolan, säger Ernlund.

Skolborgar­rådet Olle Burell (S) säger i kommunfull­mäktige att han välkomnar debatten om sovmorgon men att rektorer bör få bestämma över schemalägg­ning.

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? HÅRD MORGON. Låt högstadiee­lever börja skolan senare, anser Centerpart­iet. Då klarar de skolan bättre.
FOTO: COLOURBOX HÅRD MORGON. Låt högstadiee­lever börja skolan senare, anser Centerpart­iet. Då klarar de skolan bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden