Mitt i Bromma

”Film kan göra skillnad i ens område”

Filmskapar­en och Råckstabon Wafa Jamil flyttade hit från Palestina för två och ett halvt år sedan. Nästa vecka visas hennes dokumentär ”Coffee for all nations” på Trappan i Vällingby.

-

Filmen handlar om en palestinsk man, Abed, som kämpar för att stoppa israelerna från att ockupera hans mark i byn al-Walaja, nära Betlehem. Jag vill med en mänsklig historia förklara en väldigt komplicera­d politiskt situation, framförall­t för den europeiska publiken. För mig som palestinie­r är det viktigt. Jag är inte emot någon men med filmen vill jag säga ”vi existerar och kommer att finnas kvar här”.

Jag följde Abed under sju år. Israelerna förstörde hans hus tre gånger och efter det flyttade han in i en grotta. Filmens namn kommer av att Abed ville starta ett café i grottan och döpa det till ”Coffee for all nations”. Han trodde på fred och ville att alla människor skulle vara välkomna där. Till slut förstörde israelerna grottan och Abed gick tyvärr bort 2014. Men hans bror tar fortfarand­e hand om marken och den är än idag inte ockuperad.

Att göra filmen skapade en inre konflikt hos mig, som kvinna och som palestinie­r. Abed lämnade sin fru och åtta barn för att kämpa för marken. Som kvinna tycker jag att det var Abeds plikt att ta hand om sina barn. Åtta barn är ett stort ansvar att lämna till sin fru. Men som palestinie­r avgudar jag verkligen vad han gjorde. Båda kämpade för varsin sak, han för marken och hon för att hålla ihop familjen. Jag ser även hans fru som en hjälte och hoppas att jag får intervjua henne mer i framtiden.

Jag flyttade till Sverige från Palestina för ungefär två och ett halvt år sedan för att jag träffade en svensk man. Jag älskar Råcksta och det liknar min hemstad Ramallah, som också är ett litet samhälle, väldigt mycket. Ramallah är ett centrum för kultur och många palestinsk­a kulturarbe­tare bor där. Jag skulle vilja att det blir så i Råcksta och Vällingby också. Den lokala kulturen är väldigt viktig och jag har planer på att starta filmprojek­t med boende här. Man kan göra stor skillnad i sitt område tack vare film.

Jag vill med en mänsklig historia förklara en väldigt komplicera­d politiskt situation.

 ??  ?? Berättat för: Evelina Hertz | Foto: Mikael Andersson
Berättat för: Evelina Hertz | Foto: Mikael Andersson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden