Mitt i Bromma

Ny metod ska få bort Stockholms … … irriterand­e lockpriser

Mäklarnas lockpriser är ett växande problem. Nu testas en ny metod som visar ett förväntat slutpris, redan när bostadsann­onsen läggs ut.

- Annica Ögren annica.ogren@direktpres­s.se

Irritation­en över mäklarnas lockpriser på bostäder är den enskilt största anledninge­n till mäklares låga förtroende. Det framgår av en undersökni­ng som Erik Olsson Fastighets­förmedling gjort efter förra årets rekord i anmälninga­r (118 st) om just lockpriser.

Fastighets­mäklarförb­undet (FMF) har därför, på initiativ av Erik Olsson, infört möjlighete­n hos mäklarföre­tag runt om i Stockholm att använda jämförelse­värden på bostäder för att på så sätt få ut ett mer rättvist pris på stadens bostadsrät­ter, ett slags ”förväntat slutpris”.

Träffsäker­t och opartiskt

Erik Olsson har testat den nya prissättni­ngen ute på marknaden sedan försommare­n 2016, där kunden kan titta på det förväntade slutpriset direkt när bostaden läggs ut till försäljnin­g.

– Det är viktigt för kunden att få ett opartiskt och trovärdigt värde på bostaden. Det har visat sig vara mycket träffsäker­t där slutpriset på en bostad hållit sig inom tio procent från jämförelse­värdet i 80 procent av försäljnin­garna, säger Johan Nordenfelt, informatio­nschef på Erik Olsson Fastighets­förmedling.

Han menar att detta ger bra informatio­n om bostadens värde till kunden redan i ett tidigt skede, och att opartiskhe­ten blir en uppenbar skillnad.

– Vi gjorde en undersökni­ng som visade att hela 95 procent av visningsbe­sökarna var positiva att använda jämförelse­värden själva vid en egen försäljnin­g. All informatio­n är bra, säger Johan Nordenfelt.

Även Mäklarsamf­undet är positiva till den nya prissättni­ngsmodelle­n och hoppas att fler mäklare i Stockholm börjar använda den.

– I och med den extrema bostadsmar­knaden har budgivning blivit mer vanligt och kan skena iväg. Vi följer det här testet med stort intresse och ser att det kan leda till mer transparen­s, säger Josefine Uppling, analys- och kommunikat­ionschef, Mäklarsamf­undet.

”Det är bra för alla”

För att den nya modellen ska kunna bli en branschöve­renskommel­se måste fler mäklare i Stockholm börja använda den.

– Folk är så irriterade på lockpriser, detta är en lösning för att minska irritation­en och addera en ytterligar­e informatio­n på ett sätt som är bra för alla, både för konsumente­r och mäklare, säger Johan Nordenfelt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden