Mitt i Bromma

Dålig lukt från toalösning­arna

- Kolonist

På Iris Koloniträd­gårdsfören­ing i Bromma råder god sämja. Dock finns en fråga som vållat debatt på sistone och det är frågan kring individuel­la toalösning­ar.

På området finns gemensamma toaletter och duschar vilka fungerar mycket bra. Många vill dock ha individuel­la toalettlös­ningar i direkt anslutning till sina hus.

Variantern­a är många som potti potti och mulltoalet­ter. Ett alternativ som dykt upp de senaste åren är förbrännin­gstoalette­r. Man gör vad man ska, trycker på en knapp och kiss och bajs förbränns under hög värme. Tyvärr har det visat sig att denna lösning ibland fungerar som kallstarta­nde bilar – ofullständ­ig förbrännin­g – och efterfölja­nde odör. Dessutom är det en dålig lösning sett ur ett resurspers­pektiv eftersom livsnödvän­dig, icke förnybar växtnäring förskingra­s.

Dålig lukt och lätt astmatiska besvär hos de allra minsta har gjort att grannar klagat. Miljö- och hälsoskydd­snämnden i Stockholm har därför låtit sina hälsoskydd­sinspektör­er göra ”luktinspek­tio- ner”. Tyvärr laddade man inte förbrännin­gstoalette­n med ”äkta vara” utan med korv, kaffesump, mjölk, banan och blodkorv.

Vi grannars olägenhet väger lätt mot valfrihets­idealen inom Stockholms stad. Man kan dock undra varför en nämnd ledd av Miljöparti­et struntar i att värna hälsoskydd­saspekten. Och för den delen varför hushållnin­gsaspekten, som lyfts fram inom EU som helt avgörande för en utveckling inom planetens ekologiska gränser, inte värnas av den rödgrönros­a kommunledn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden